Rotovž je do druge polovice 17. stoletja služil tudi kot deželsko sodišče, kleti in pritličje pa so nekaj časa celo služili kot zapor. Foto: BoBo
Rotovž je do druge polovice 17. stoletja služil tudi kot deželsko sodišče, kleti in pritličje pa so nekaj časa celo služili kot zapor. Foto: BoBo
Mariborski Rotovž
Stolpič je premaknjen iz osrednje osi, kar naj bi po mestni legendi stavbenik namerno storil, ker od naročnikov ni prejel zadostnega plačila. Foto: BoBo

Stavbo so postavili leta 1515, potem ko se je z razvojem mestne uprave pojavila potreba po ureditvi mestne hiše. Poznogotska stavba je imela zaradi lege na osrednjem trgu tudi pregled nad tržnim dogajanjem v mestu. Stavba, ki so jo med letoma 1563 in 1565 italijanski mojstri renesančno prezidali, je do druge polovice 17. stoletja služila tudi kot deželsko sodišče, v kleteh in pritličju pa so bili nekaj časa celo zapori.

Legenda o stavbenikovem maščevanju
Urni stolpič se na vrhu konča s čebulasto streho, na trg pa se odpira balkon z reliefom, na katerem je upodobljen mestni grb, obdan z dvema levoma in letnico 1565, ki označuje konec velikih gradbenih del na objektu. Stolpič je premaknjen iz osrednje osi, kar je po legendi namerno zagrešil stavbenik, ker od naročnikov ni prejel zadostnega plačila za delo.

Mestna uprava se je iz Rotovža izselila leta 1967, pet let nazaj pa so v njem uredili protokolarne prostore. Posebej slikovita je baročna dvorana s stropnimi štukaturami, kjer danes potekajo različne slovesnosti, županovi sprejemi in poroke. Dvorišče predstavlja Rotovški trg, ki skupaj s sosednjo osrednjo enoto Mariborske knjižnice že več desetletij čaka na obnovo.

S svojo središčno lego je bila stavba ves čas vpeta v mestno dogajanje, pred njo so tudi v najnovejši zgodovini Maribora potekali pomembni dogodki. Med drugim so prav tam potekali prvi večji protesti proti tedanjemu županu Francu Kanglerju. Konec novembra 2012 so namreč v njej potekale volitve v državni svet, na katerih je kandidiral tudi Kangler, na Glavnem trgu pred stavbo in Rotovškem trgu za njo pa se je zbrala množica ljudi in pozivala k njegovemu odstopu.

V soboto dan odprtih vrat
Obletnico bodo zaznamovali v soboto z razstavo, predavanji in koncerti. V organizaciji Zavoda za turizem Maribor Pohorje bodo priredili dan odprtih vrat s strokovnim vodenjem po prostorih. Na ogled bo razstava starih razglednic in fotografij s podobami Rotovža iz zasebne zbirke zbiratelja Borisa Šinkoviča ter načrti opreme, pohištva in stavbe Rotovža z začetka 20. stoletja iz zbirke Pokrajinskega arhiva Maribor.