Slavnostno akademijo Društva oblikovalcev Slovenije gosti osrednja kulturna ustanova v državi, Cankarjev dom. Foto: BoBo
Slavnostno akademijo Društva oblikovalcev Slovenije gosti osrednja kulturna ustanova v državi, Cankarjev dom. Foto: BoBo
60-letnica društva oblikovalcev

Dogodka v Štihovi dvorani se je udeležil tudi predsednik države Danilo Türk, ki je imel pozdravni nagovor. Slavnostna akademija je namenjena tako oblikovalcem kot predstavnikom politike in gospodarstva, nanjo pa so bili povabljeni tudi vsi starejši člani društva, je povedal predsednik sekcije za vizualne komunikacije DOS-a Sašo Urukalo.

Zbrane sta nagovorila še predsednik društva Robert Klun in predsednica strokovnega sveta društva Maja Gspan. V nadaljevanju je Maja Lozar Štamcar iz Narodnega muzeja Slovenije na kratko predstavila zgodovino delovanja DOS-a, Vesna Brekalo pa poskrbela za mednarodno predstavitev DOS-a. Sledila je projekcija televizijskega prispevka Julije Vardjan z naslovom Ob 60-letnici društva.

Akademijo je pospremil tudi zbornik, ki pod naslovom Oblikovanje je odgovor združuje prispevke izpod peresa domačih avtorjev. Ti so razmišljali o oblikovanju, poslanstvu društva ter o trenutnem gospodarskem in političnem stanju v Sloveniji.

Kot je v predgovoru zapisal Klun, želijo z zbornikom slovenskih oblikovalskih dosežkov oblikovalci povedati, da je med njimi veliko potenciala in pripravljenosti za sodelovanje. "Slovenija je majhna dežela, a nabita z željo po preboju, bogata z naravo, naravnimi materiali in vrednotami. Prav takšno identiteto odražajo dela, ki so pred vami. Vsaka stvaritev je po svoje avantgardna, napredna, v nekaterih segmentih morda celo 'donkihotska'," je še zapisal predsednik društva.

DOS je edino stanovsko združenje v Sloveniji, ki v svojih vrstah združuje vrhunske ustvarjalce z različnih področij oblikovanja. Oblikovalci, združeni v DOS-u, delujejo v okviru sekcij oblikovanje vizualnih komunikacij, industrijsko in unikatno oblikovanje, fotografija, scenografija in kostumografija.

Društvo je bilo ustanovljeno leta 1951. V 60 letih delovanja ves čas osrednja cilja društva ostajata promocija stroke ter vzpostavitev trdnejših vezi z njenimi porabniki/naročniki in državo.

60-letnica društva oblikovalcev