Razstava Silent Revolutions - Sodobno oblikovanje v Sloveniji je prva obsežna mednarodna predstavitev slovenskega produktnega oblikovanja v zadnjih dvajsetih letih. Foto:
Razstava Silent Revolutions - Sodobno oblikovanje v Sloveniji je prva obsežna mednarodna predstavitev slovenskega produktnega oblikovanja v zadnjih dvajsetih letih. Foto:
Gramofon Stabi XL2 Turntable, Franc Kuzma.
Razstava predstavlja izbor 25 oblikovalskih del slovenskih oblikovalcev, med njimi tudi gramofon Stabi XL Franca Kuzme. Foto: Spletna stran MAO
Silent Revolutions: slovensko oblikovanje v Londonu

To so odprli v sklopu oblikovalskega festivala London Design Festival. Pod naslovom Silent Revolutions - Sodobno oblikovanje v Sloveniji bo do 25. septembra v Dray Walk Gallery na ogled 25 izbranih del, ki predstavlja dosežke slovenskega oblikovanja.
Vidik revolucije, ki ga izpostavlja naslov, po besedah kustosinje razstave Maje Vardjan opozarja na dejstvo, da kar nekaj razstavljenih izdelkov s prelomnimi inovacijami postavlja nove standarde v svetovnem merilu.
Od luči v obliki češenj do Elanovih smuči
Predstavljen je širok spekter novejših izdelkov v dialogu s petimi zgodovinskimi, ikoničnimi objekti. Na ogled so izdelki velikih industrij z lastnimi blagovnimi znamkami, pa tudi objekti, ki v manjših serijah nastanejo v rokah oblikovalcev samih. Obiskovalci razstave se bodo lahko sprehodili mimo gramofona Franca Kuzme in pod lučmi Black Cherry Lamps oblikovalke Nike Zupanc, spoznati bo mogoče plovila Greenline 33 Hybrid podjetja Seaway in modularni fasadni sistemi Qbiss One with ArtMe podjetja Trimo. Predstavljena bo tudi serija Elanovih smuči WaveFlex, ki so jih oblikovali s studiom Gigodesign, in linija gospodinjskih aparatov Gorenje Simplicity Gorenje Design Studia.

Vse o sodelujočih oblikovalcih in podjetjih najdete tukaj.

Razstava je del zaznamovanja 20. obletnice samostojne Slovenije, pobuda zanjo pa je prišla v simbiozi med dejavnostmi vladnih služb in gospodarstva. Na njih so se med drugim obrnila tudi nekatera vidnejša slovenska podjetja z željo, naj poskrbijo za promocijo odlično oblikovanih slovenskih izdelkov v tujini. Pri projektu sodelujejo še ministrstvo za kulturo, ministrstvo za gospodarstvo ter javna agencija za podjetništvo in tuje investicije.

Silent Revolutions: slovensko oblikovanje v Londonu