Drugo
()
Lojze Bratuž
Bratuža so ujeli in zastupili fašisti. Foto: RTV SLO
Delo Lojzeta Bratuža
Bratuž je za časa svojega življenja objavil več zbirk, največ za cerkvene povsem zbore. Foto: RTV SLO
VIDEO
Obletnica smrti Lojzeta B...

Dodaj v

70 let od smrti Lojzeta Bratuža

Spomin na kulturnika, ki je postal žrtev fašistov
16. februar 2007 ob 19:47
Gorica - MMC RTV SLO, STA

Mineva 70 let od smrti Lojzeta Bratuža, goriškega kulturnika, ki je bil ena prvih slovenskih žrtev fašističnega nasilja.

Bratuža so fašisti ujeli in ga zastrupili s strojnim oljem in bencinom, zato je 16. 2. 1937 umrl v goriški bolnišnici. Na goriškem pokopališču se je delegacija Sveta slovenskih organizacij poklonila njegovemu spominu, v Gorici pa bo 23. februarja teden velika slovesnost njemu v čast.

Bratuž se je rodil v Gorici 17. 2. 1902. Bil je skladatelj in zborovodja, služboval pa je kot učitelj petja in zborovodja, nekaj časa v Šmartnem v Brdih in v malem semenišču v Gorici, kjer so ga že leta 1929 zaprli, ker je bil zaveden Slovenec. Leta 1930 ga je tedanji slovenski goriški nadškof Sedej imenoval za nadzornika cerkvenih pevskih zborov na Goriškem in od tedaj naprej je Bratuž vodil slovenske pevske zbore na Goriškem, v Posočju in na Vipavskem.

Usodni 27. 12. 1936
Fašisti so Bratuža prijeli 27. decembra leta 1936 po maši, pri kateri je vodil pevski zbor. Odpeljali so ga v bližnjo stavbo, kjer so ga prisilili, da je pil bencin in strojno olje. Za posledicami zastrupitve je poldrugi mesec kasneje umrl v goriški bolnišnici. Za časa življenja je objavil več svojih uglasbitev, največ jih je napisal za slovenske cerkvene pevske zbore, ki so bili edini dovoljeni pod fašizmom.

23. februarja spominske prireditve
Svet slovenskih organizacij, ki se je poklonil njegovemu spominu, je za prihodnji teden napovedal vrsto prireditev, ki bodo potekale pod skupnim naslovom V svetal spomin, dan posvečen Lojzetu Bratužu. Poklonili se mu bodo ob grobu, v Podgori pri Gorici mu bodo odkrili spominsko ploščo, zvečer pa bo v Slovenskem kulturnem centru Lojze Bratuž slovesna akademija, na kateri bo govoril pisatelj Boris Pahor.

Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo