Arheologi so na srečanju v Mehiki zatrdili, da je panika odveč. Foto: EPA
Arheologi so na srečanju v Mehiki zatrdili, da je panika odveč. Foto: EPA
Bo decembra letos res konec sveta?

Okrogla letnica 1000 je že zbujala takšne predstave, znan je tudi vzpon verskih sekt v Angliji, razrvani z državljansko vojno na začetku 17. stoletja, ki so pridigale skrajno skromnost in pobožnost, da bi se le izognili koncu.

Nas, ljudi 21. stoletja, pa razburja predvsem koledar starodavnih Majev – konec sveta napoveduje za december 2012. Arheologi so nedavno našli še eno omembo tega zloveščega datuma.

Preberite si intervju s slovenskim strokovnjakom za Maje, arheologom in arheoastronomom dr. Ivanom Šprajcem, ki na podlagi raziskav leta 2012 ne pričakuje konca sveta ali katastrofe svetovnih razsežnosti.

Bo ta dan torej res prišel?

Še konec lanskega leta so arheologi na srečanju v Mehiki trdili, da je panika odveč.
Vse skupaj naj bi bila marketinška prevara, Maji baje o tem ne bi pustili nobenega zapisa. Ko pa je skupina ameriških arheologov prejšnji teden s čopičem odstranila zadnje sledi s 1.500 let starih reliefov, je vse skupaj spet postalo nekoliko negotovo oziroma tako se vsaj zdi, saj arheologi svojega lanskega stališča niso uradno revidirali.

Novo ero bo preživela le vasica Bugarach
Za kaj pravzaprav gre v majevski prerokbi? Med 21. in 23. decembrom bo konec velike ere majevskega koledarja, ki traja 5.125 naših let. Dejansko obstaja en sam zapis, ki pravi, da se bo tedaj na Zemljo spustil bog Bolon Yokte. To je vse. Vseeno se je razširila legenda, da bo tedaj konec sveta. Tudi newagerji verjamejo, da bo decembra prišlo do velike transformacije sveta. Pravzaprav naj bi vstop v novo ero preživela le vasica Bugarach v južni Franciji.

Lahko je reči, da je vse lari fari. A da se bo nekaj zgodilo, slutijo tudi "ta zaresni" znanstveniki, ki menijo, da bi prav lahko konec leta prišlo do obrata zemeljskega magnetnega polja. V zgodovini se je to že dogajalo, a nihče ne ve, kaj se je takrat dejansko zgodilo. Nekoliko pa nas lahko pomiri še en znanstvenik. Isaac Newton je bil prepričan, da sveta ne bo konec pred letom 2060. Nekaj časa nam torej še ostane.

Bo decembra letos res konec sveta?