Dejavnosti Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine, ki ponovno preverja možnosti umestitve oziroma razširitve UGM-ja na trenutni lokaciji vidijo kot zavlačevanje oziroma postavljanje projekta na stranski tir, saj se je že večkrat pokazalo, da temeljitejši posegi v tlorise in gabarite stavbe niso mogoči. Predlagajo novogradnjo ali prenovo objekta na lokaciji stavbe nekdanjega SDK-ja na Trgu Leona Štuklja. Foto: BoBo
Dejavnosti Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine, ki ponovno preverja možnosti umestitve oziroma razširitve UGM-ja na trenutni lokaciji vidijo kot zavlačevanje oziroma postavljanje projekta na stranski tir, saj se je že večkrat pokazalo, da temeljitejši posegi v tlorise in gabarite stavbe niso mogoči. Predlagajo novogradnjo ali prenovo objekta na lokaciji stavbe nekdanjega SDK-ja na Trgu Leona Štuklja. Foto: BoBo
Odbor za novo Umetnostno galerijo Maribor, ustanovljen na začetku leta 2013, poziva k dejavnemu reševanju projekta nove stavbe, saj lahko prihajajoča finančna perspektiva ponudi sredstva za njegovo rešitev. Čeprav se zavedajo, da nimajo formalnih in konkretnih pristojnosti za izpeljavo projekta, čutijo dolžnost in odgovornost, da se projekt uresniči. Ker se jim trenutne dejavnosti Mestne občine Maribor zdijo nezadostne, neperspektivne in nevizionarske, bodo v UGM-ju v prihodnjem obdobju pripravili niz pogovorov, umetniških intervencij in soočenj na temo nove umetnostne galerije. Foto: MMC RTV SLO

Odbor za novo Umetnostno galerijo Maribor (UGM) je galerija ustanovila na začetku leta 2013, da bi ta svetoval pri reševanju problematike novega UGM-ja. Kot poudarjajo, je trenutni čas ključen za reševanje projekta UGM, "saj lahko prihajajoča finančna perspektiva ponudi sredstva za njegovo rešitev".
Odgovorne pozivajo k dejavnemu reševanju projekta, napovedujejo pa niz pogovorov, umetniških intervencij in soočenj na temo novega UGM-ja. Kot konkretno rešitev so predlagali lokacijo stavbe nekdanjega SDK-ja na Trgu Leona Štuklja, za kar se zavzema tudi vodstvo UGM-ja.
Novoustanovljeni odbor poziva h konkretni akciji
Kot so zapisali v pozivu, ki so ga podpisali člani odbora Mitja Čander, Aleš Novak, Peter Rak in Andrej Šmid, se sicer zavedajo, da nimajo formalnih in konkretnih pristojnosti za izpeljavo projekta, čutijo pa dolžnost in odgovornost, da se projekt uresniči.
"In to v doglednem času, torej vsaj do leta 2017. To pomeni, da je treba nemudoma konkretno pristopiti k pripravi načrtov, dokumentacije in zagotavljanju finančnih sredstev. Glede na sedanjo dinamiko se zdi, da se z najbolj perečim mariborskim kulturnim infrastrukturnim problemom resno ne ukvarja nihče," so zapisali.
ZVKDS zavlačuje z razvojem projekta
Svoje trditve utemeljujejo tudi s ponovnim preverjanjem možnosti umestitve oziroma razširitve UGM-ja na dozdajšnji lokaciji, za katerega se je odločil Zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine (ZVKDS). Kot pravijo, je bilo tovrstnih preverjanj v zadnjem desetletju že nešteto, in če so na zavodu konsistentni, tudi tokrat ne morejo oblikovati bistveno drugačnih ugotovitev kot do zdaj, torej da temeljitejši posegi v tlorise in gabarite stavbe niso mogoči.
To po mnenju predstavnikov odbora pomeni, da vztrajanje na trenutni lokaciji ni smiselno, saj brez korenitih obnovitvenih posegov ni mogoče zagotoviti niti minimalnih standardov za kakovostno galerijsko delo.
Dejavnosti ZVKDS-ja si tako razlagajo kot zavlačevanje oziroma postavljanje projekta na stranski tir, kar pa je po njihovem mnenju nesprejemljivo, saj gre za najnujnejšo naložbo v mariborsko kulturno infrastrukturo, ki je do zdaj zaradi različnih okoliščin ostala neuresničena, izgubljena pa so bila tudi že rezervirana sredstva v vrednosti desetih milijonov evrov na ministrstvu za kulturo.
Edina rešitev za novi UGM na lokaciji SDK-ja na Trgu Leona Štuklja
Ker lokacije na Lentu in na Studencih zaradi nekaterih tehničnih in predvsem finančnih ovir niso več aktualne, enako zaradi že omenjenih spomeniškovarstvenih omejitev velja za obstoječo lokacijo na Strossmayerjevi ulici, je po mnenju odbora edina rešitev novogradnja oziroma prenova objekta na lokaciji stavbe nekdanjega SDK-ja na Trgu Leona Štuklja.
Umestitev UGM-ja v ta objekt bi bila ne samo smiselna, temveč tudi optimalna v več pogledih. "Finančni vložek bi bil nedvomno manjši kot v primeru novogradnje na Lentu ali na Studencih, galerija bi pridobila dokaj kakovostne prostore v središču mesta, ne nazadnje pa bi s tem prišlo do revitalizacije enega osrednjih mariborskih trgov, ki je sedaj skoraj sterilno prazen, predvsem pa nima nobenih relevantnih in mestotvornih vsebin," menijo.
Pristojne zato pozivajo, naj čim prej proučijo možnost umestitve galerijskih vsebin v ta objekt, in sicer tako ureditev lastniških razmerij kot tudi izdelavo dokumentacije ter izpeljavo javnega arhitekturnega razpisa za prenovo in prilagoditev omenjene infrastrukture galerijskim dejavnostim.