Novi UGM naj bi združen z novim kulturnim središčem Maks stal na Studencih, gradbeno dovoljenje za novo stavbo je bilo izdano septembra 2011, kmalu zatem so položili temeljni kamen. Tam je vse od takrat ogromna gradbena jama, gradnja pa se nikoli ni začela. Foto: RTV SLO
Novi UGM naj bi združen z novim kulturnim središčem Maks stal na Studencih, gradbeno dovoljenje za novo stavbo je bilo izdano septembra 2011, kmalu zatem so položili temeljni kamen. Tam je vse od takrat ogromna gradbena jama, gradnja pa se nikoli ni začela. Foto: RTV SLO
EPK; galerija, UGM
V Umetnostni galeriji Maribor opozarjajo, da v sedanjih prostorih težko izpolnjujejo sodobne galerijske standarde, ki jim jih nalaga tudi država. Foto: RTV SLO
Maribor ostal brez denarja za galerijo

"Gradnja novega UGM-ja je bila prepoznana kot prioritetni infrastrukturni projekt tako na lokalni kot nacionalni ravni," je v Mariboru povedal Boris Ketiš iz občinske projektne pisarne. Kot pojasnjuje, so zadnji poziv v zvezi s tem projektom z ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport prejeli na začetku decembra lani, ko so nanj tudi odgovorili in tako sklepali, da "so obveznosti do ministrstva s tem izpolnjene".


Kot je še dejal, so pričakovali, da bo omenjeno ministrstvo vlogo za sofinanciranje zatem posredovalo ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, kar pa se ni zgodilo. Razveljavitev sklepa z 20. januarja 2011, da bo vlada za sofinanciranje UGM-ja namenila deset milijonov evrov, in omenjena sredstva preusmerila v sofinanciranje Parka vojaške zgodovine Pivka, jih je zato presenetil.
"Nikoli nismo naredili koraka, ki bi bil v nasprotju z zahtevami ministrstva," še vztraja Ketiš in poudarja, da občina sama ni sposobna izvesti skupno 20,3 milijona evrov vrednega projekta novega UGM-ja, zato se bo na odločitev vlade pritožila. Najprej bodo počakali na odgovor pristojnega resornega ministrstva, šele nato pa se lahko pritožijo.
Še bolj negotova usoda Maksa
V pripravo projektne dokumentacije je občina vložila že 2,5 milijona evrov, ni pa v proračunu zagotovila svojega dela financiranja projekta. V ta namen je bilo iz občinskega proračuna za leto 2012 predvidenih le 1,25 milijona evrov, v osnutku za letošnje leto pa nič. Še bolj negotovo je financiranje Maksa, za katerega je občina sklenila najemno pogodbo z občinskim podjetjem ZIM, ki pa je zdaj v velikih finančnih težavah. Maks, ki bi se moral graditi sočasno z UGM-jem, je prav tako ocenjen na 20 milijonov evrov.
Da je nova galerija nujna, je opozorila direktorica UGM-ja Breda Kolar Sluga. Kot opozarja, v zdajšnjih prostorih težko izpolnjujejo sodobne galerijske standarde, ki jim jih navsezadnje nalaga tudi država. Zato je po njenem nujno, da se projekt čim prej premakne naprej, v kakršni koli obliki že. V ta namen so ustanovili Odbor za novi UGM, ki ga poleg nje sestavljajo Mitja Čander, Aleš Novak, Peter Rak, Andrej Šmid in Simona Vidmar. Ta naj bi konkretne predloge predstavila konec meseca.
Podobno negotova je usoda nove osrednje enote Mariborske knjižnice na Rotovškem trgu, kjer nimajo zaradi upravnega spora enega od lastnikov sosednjih zemljišč niti gradbenega dovoljenja za drugo fazo projekta. Boris Ketiš je izrazil upanje, da bosta tako UGM kot knjižnica lahko izvedeni v okviru operativnega programa v okviru nove finančne perspektive EU.
Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je v ponedeljek potrdilo namero za sofinanciranje UGM v prihodnji evropski finančni perspektivi, to je po letu 2014.
Maribor ostal brez denarja za galerijo