Slavni Bolšoj teater je zaprl vrata leta 2005 zaradi obsežne obnove razpadajoče notranjosti poslopja, končana bi morala biti že leta 2008. Obnova se je izkazala kot velika sramota za ruske kulturne oblasti, saj so zanjo zapravili od 15- do 20-krat več, kot je bilo prvotno načrtovano. Foto: EPA
Slavni Bolšoj teater je zaprl vrata leta 2005 zaradi obsežne obnove razpadajoče notranjosti poslopja, končana bi morala biti že leta 2008. Obnova se je izkazala kot velika sramota za ruske kulturne oblasti, saj so zanjo zapravili od 15- do 20-krat več, kot je bilo prvotno načrtovano. Foto: EPA
Bolšoj teater
Znameniti strop Bolšoj teatra z desetimi muzami na modrem ozadju je po devetih mesecih restavratorskega dela znova zasijal v prvotnih barvah. Stavba, ki so jo zgradili leta 1856 v bližini Kremlja, je pod boljševiško oblastjo doživela več neustreznih posegov in sprememb. Prenovitvena dela so se zavlekla tudi, ker so bile poškodbe večje, kot so sprva domnevali. Foto: EPA

Prenovo so namreč po poročanju The Independenta težile obtožbe o korupciji in nesmotrnem zapravljanju denarja. Za obnovo Bolšoja so po različnih podatkih zapravili od 600 do 800 milijonov dolarjev, kar je od 15- do 20-krat več, kot so prvotno načrtovali.

Pozlatitev s pomočjo vodke in beljakov
Leta 2009 so preiskovalci sporočili, da je eden od podizvajalcev razsipno ravnal z denarjem in s tem oškodoval proračun projekta za milijone rubljev. Vlada je nekatere pogodbene izvajalce odpustila, s tem pa so se pojavile zamude pri prenovi. A vodstvo Bolšoj teatra je prepričano, da bo ta do konca letošnjega oktobra dokončno prenovljen in predstave se bodo lahko iz manjšega gledališča v bližini spet vrnile na novi, imenitni oder te moskovske kulturne inštitucije.

Podjetje, ki je skrbelo za prenovo, je sporočilo, da bo gledališče znova dobilo podobo iz časa carske Rusije: izvezene svilene tapiserije in simboli carske oblasti bodo spet zamenjali kladiva in srpe, s katerimi je bil Bolšoj teater okrašen v obdobju Sovjetske zveze. Tudi osemmetrski lestenec, težek dve toni, so prenovili, znova pa ga bodo pod strop obesili tik pred odprtjem. Pozlačene detajle v gledališču so ustvarili s pomočjo stare ruske tehnike, ki vključuje uporabo vodke in jajčnih beljakov.

"Za nas je najpomembnejša stvar delo, ki ga opravljajo na odru in odrski opremi," je povedal Anatolij Iksanov, generalni direktor Bolšoj teatra. Nove pridobitve gledališča bodo: najnovejša hidravlična oprema, na novo oblikovana tla, ki bodo prijaznejša do sklepov baletnih plesalk in plesalcev, ter podzemni oder, namenjen za koncerte komorne glasbe.

Več požarov in prisvojitev boljševikov
Sam Bolšoj ima pestro zgodovino, tesno povezano z dogajanjem v Rusiji in pozneje Sovjetski zvezi. Na prostoru današnjega Bolšoja sta leta 1780 britanski vrvohodec Michael Maddox in ruski aristokrat Peter Urusov odprla enega prvih moskovskih gledališč. To je pogorelo, leta 1825 pa ga je zamenjala sijajnejša stavba, ki pa so jo tudi poškodovali ognjeni zublji. Pozneje so jo prenovili in znova odprli leta 1856. Po tem dogodku Bolšoja do leta 2005 niso veliko popravljali in vzdrževali, zato se je znašel na robu zrušenja.

Za boljševike je v začetku 20. stoletja Bolšoj teater predstavljal stari aristokratski sistem in v zgodbi enega izmed avantgardnih filmov tistega obdobja ga ob koncu celo zrušijo. A to se v resnici ni zgodilo, saj so si boljševiki gledališče prisvojili in ga uporabljali tako za strankarske kongrese kot za uprizarjanje Sovjetski zvezi naklonjenih oper in baletov. V Bolšoju sta imela govore tudi Lenin in Stalin.

Po propadu Sovjetske zveze leta 1991 se je v težavah znašel tudi Bolšoj teater, ki je začel izgubljati naziv najuglednejše kulturne ustanove v Rusiji. V zadnjih letih so se skušali znebiti slovesa staromodne institucije in začeli uprizarjati več eksperimentalnih predstav in k sodelovanju vabiti sodobne ustvarjalce. A med obnovo, ki se je začela leta 2005, so poleg finančnih nepravilnosti nastali tudi drugačni škandali - lani je odstopil namestnik direktorja baleta, potem ko so po spletu začele krožiti njegove pornografske fotografije.