Nekdanji predsednik NSK-ja Metod Pevec je - s preostalimi člani vred - odstopil decembra lani. Zdaj ga je tudi uradno nadomestila Uršula Cetinski. Foto: BoBo
Nekdanji predsednik NSK-ja Metod Pevec je - s preostalimi člani vred - odstopil decembra lani. Zdaj ga je tudi uradno nadomestila Uršula Cetinski. Foto: BoBo

Za predsednico so imenovali Uršulo Cetinski, za člane pa Andreja Gasparija, Silvana Omerzuja, Andrejo Rihter in Toneta Partljiča. Člana ostajata Uroš Lajovic in Jadranka Plut.

Poslanka SDS-a Anja Bah Žibert je v razpravi opozorila na politično preteklost Andreje Rihter, ki je bila med letoma 2000 in 2004 ministrica za kulturo, in Toneta Partljiča, ki je bil poslanec stranke LDS. Ob tem se poslanka sprašuje, ali gre za politično ali strokovno imenovanje. Izpostavila je, da bi se morali ukvarjati z reševanjem sistema kot takšnega.

Na politično kadrovanje je opozoril tudi njen strankarski kolega Jože Tanko, ki je državnega sekretarja na ministrstvu za kulturo Antona Peršaka pozval k odgovoru na očitke.

Politična stališča kandidatov še ne pomenijo političnega kadrovanja
Predstavnik ministrstva za kulturo je dejal, da je v vsakem javnem nastopu kulturnika mogoče najti kakšno politično stališče. Dodal je, da imajo pomembni kulturniki tudi politično stališče. Pri izbiri kandidatov so razmišljali o področju, ki ga posameznik bolje pozna, in o njegovi strokovni podkovanosti na tem področju. Osredotočali so se tudi na posameznikovo širino na kulturnem področju, je povedal.

Glede odstopa predhodnega NSK-ja pa je Peršak, ki je tudi član Slovenskega centra PEN, dejal, da ga je razumel tako, kot je bil napisan. Člani NSK-ja, ki jih je pri odstopu podprl tudi PEN, so odstopili zaradi nezadostnega financiranja in neuspešnosti ministrice pri financiranju kulture. Peršak je ob tem povedal, da se strinja z vsemi stališči PEN-a in da se tudi sam zavzema za boljši finančni položaj kulture.

Odstop že decembra lani
Nekdanji predsednik NSK-ja Metod Pevec in člani Milena Mileva Blažić, Andrej Blatnik, Sonja Ana Hoyer ter Alja Predan so odstopno izjavo v DZ poslali decembra lani, po tem, ko se je 17. decembra iztekel rok, ki so ga v pismu postavili premierju Miru Cerarju, da razreši ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar.

Uroš Lajovic se zahtevi po ministričini razrešitvi ni pridružil, prav tako ne Jadranka Plut, ki je sicer podprla navedene očitke, ne pa tudi poziva k njeni razrešitvi.

Predsednika in člane NSK-ja po zakonu o uresničevanju javnega interesa za kulturo za obdobje petih let imenuje DZ. Predlaga jih vlada izmed osebnosti, ki uživajo javni ugled.