Na slovesnost bodo srebrno odličje podelili Marini Cernetig, Radovanu Čoku, Franju Murku in Lučki Marii Peterlin. Zlat znak letos prejme Jasna Žitnik Remic.

Dragica Čadež pred svojo instalacijo v Švicariji. Foto: SOJ RTV SLO/Amir Muratović
Dragica Čadež pred svojo instalacijo v Švicariji. Foto: SOJ RTV SLO/Amir Muratović

Na osrednji letni prireditvi sklada, ki so jo tokrat naslovili To je postal moj svet, bosta nagrajenke in nagrajence nagovorila direktor JSKD-ja Damjan Damjanovič in državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc. Nagrajenci bodo predstavljeni v dokumentarnem filmu scenaristke in režiserke Kaye Tokuhisa, v katerem so izrisani portreti in dosežki letošnjih dobitnikov priznanj. Prireditev, ki jo bo vodila Blažka Müller, bo z glasbenim nastopom popestrila vokalna skupina Jazzva, so sporočili iz JSKD-ja.

40 predlaganih kandidatov in kandidatk
Za priznanja je bilo letos v igri 40 predlaganih kandidatov in kandidatk, ki pomembno (so)ustvarjajo na področju ljubiteljske kulture v svojem lokalnem ali širšem okolju. O prejemnikih je odločala strokovna komisija v sestavi predsednik Tomaž Simetinger ter člani Marko Rupel, Marijana Kolenko, Andreja Koblar Perko in Inge Breznik.

Zlato plaketo za življenjsko delo bodo izročili Dragici Čadež Lapajne za izjemne ustvarjalne dosežke na področju kiparstva, predano pedagoško, kulturno-vzgojno in mentorsko delo ter neprecenljiv prispevek na področju razvoja in uveljavitve keramike kot umetniškega izraznega sredstva.

Zlata plaketa. Foto: JSKD
Zlata plaketa. Foto: JSKD

JSKD jo prišteva med bolj zaslužne posameznike za priznanje in napredek umetniškega oblikovanja keramike v slovenskem prostoru. Med drugim je bila več let predsednica Društva keramikov in lončarjev, ki je leta 2004 organiziralo prvo pregledno razstavo Keramika v Magistratu, ki odtlej vsako leto prikaže aktualno ustvarjalnost ter prispeva k dvigu kakovosti in promocije področja. Zasnovala je tudi razstavo Keramika v Sloveniji 1964–2004 ter Mednarodni trienale keramike Unicum.

Srebrne plakete bodo dobili Marina Cernetig, ki skrbi za ohranjanje kulturne dediščine in slovenskega jezika v Benečiji, Radovan Čok za ustvarjanje in pedagoško delo na področju sedme umetnosti, Franjo Murko za dolgoletno vsestransko delo na področju ljubiteljske kulture in kulturnega sodelovanja v Slovenj Gradcu ter Lučka Maria Peterlin za dolgoletno vsestransko delo na področju ljubiteljske kulture in kulturnega sodelovanja v zamejstvu.

Zlati znak JSKD za izjemne ustvarjalne dosežke na področju vokalne glasbe pa bo dobila Jasna Žitnik Remic, ki med drugim umetniško vodi zasedbo Jazzva.