Lani se je kot prvi resnejši ponudnik za nakup večinskega deleža MKZ-ja pojavil Kompas MTS, ki je spomladi podal nezavezujočo ponudbo v vrednosti 13,6 milijona evrov, a se na koncu ni odločil za nakup. Foto: BoBo
Lani se je kot prvi resnejši ponudnik za nakup večinskega deleža MKZ-ja pojavil Kompas MTS, ki je spomladi podal nezavezujočo ponudbo v vrednosti 13,6 milijona evrov, a se na koncu ni odločil za nakup. Foto: BoBo
Mladinska knjiga, protest, Koks
MKZ in Cankarjeva založba letno izdata 500 novih knjižnih naslovov in več kot 100 ponatisov. Foto: BoBo
Mladinska knjiga
Težave MKZ-ja so se začele po lanskem stečaju holdinga Zvon Dva. Od takrat ima konzorcij bank upnic v lasti 69-odstotni delež družbe. Kot so poudarili pri Mladinski knjigi, se MKZ ne prodaja zaradi slabega poslovanja, temveč zaradi stečaja njegovega največjega lastnika. Foto: BoBo

V SZK-ju pričakujejo povabilo v naslednji krog postopka prodaje, kar bi jim omogočilo, da opravijo skrbni pregled in dajo zavezujočo ponudbo.
Poleg zahtevanih postavk so pri SZK-ju v nezavezujoči ponudbi opisali svojo vizijo usmeritve razvoja poslovanja osnovnih dejavnosti. Ob tem so poudarili pomen stabilizacije poslovanja in krepitve tržnega položaja skupine v Sloveniji in na tržiščih v regiji ter pomembnost zagotavljanja dolgoročne ekonomske vzdržnosti poslovnega modela s podporo vseh deležnikov.
Odločitev o oddaji ponudbe je upravni odbor SZK-ja sprejel na seji 23. decembra, ponudba pa je bila oddana v roku, ki ga je določila Abanka kot agentka bank upnic. Delniško družbo SZK upravljanje z naložbami je pred kratkim ustanovilo 12 ustanoviteljev, predstavnikov ključnih skupin, ki sestavljajo iniciativo Skupaj za knjigo, in sicer z namenom odkupa večinskega deleža Mladinske knjige Založbe (MKZ). V register družb je bilo podjetje vpisano 12. decembra lani.
Novembra so na ustanovni skupščini izvolili sedemčlanski upravni odbor družbe SZK, ki ga sestavljajo predsednica Ana Jug, podpredsednik Rok Zavrtanik, član in izvršni direktor Kamilo Lekše, član in prokurist Uroš Ahačič ter člani Slavko Pregl, Barbara Simoniti in Andrej Ilc.
Proti prodaji založbi Učila
Pred tem se je sicer kot morebitni kupec Mladinske knjige Založbe omenjala založba Učila International, vendar do zdaj na dražbe ni pristopil noben dražitelj. Nestrinjanje s takšno prodajo so izrazili številni kulturniki, septembrsko dražbo pa je pospremil celo Protestival za slovensko knjigo, na katerem so Učilom očitali, da gre "zgolj za slamnatega kupca".
Delnice Mladinske knjige Založba prodajajo Abanka, Nova Ljubljanska banka in Hypo Alpe Adria Bank, v lasti pa jih imajo od stečaja holdinga Zvon Dva. Konzorcij bank upnic ima od začetka lanskega leta v lasti 69-odstotni delež MKZ-ja.