Ob odprtju prvega lokalnega centra FSK z Občino Radlje ob Dravi v prostorih Dvorca Radlje junija 2014. Forum slovanskih kultur je bil ustanovljen leta 2004 v Ljubljani. Eden najuspešnejših projektov je zbirka 100 slovanskih romanov, prirejajo pa tudi filmske in literarne festivale, koncerte in razstave, z rezidenčnimi štipendijami spodbujajo mobilnost ustvarjalcev.
Ob odprtju prvega lokalnega centra FSK z Občino Radlje ob Dravi v prostorih Dvorca Radlje junija 2014. Forum slovanskih kultur je bil ustanovljen leta 2004 v Ljubljani. Eden najuspešnejših projektov je zbirka 100 slovanskih romanov, prirejajo pa tudi filmske in literarne festivale, koncerte in razstave, z rezidenčnimi štipendijami spodbujajo mobilnost ustvarjalcev. "Mi povezujemo. Povezujemo med generacijami, med narodi, gradimo mostove," je pojasnila direktorica FSK-ja Andreja Rihter. Foto: FSK

Na razstavi, ki bo odprta do 17. maja, se s svojimi deli predstavljajo otroci. V 12 slovanskih državah so muzeji in galerije odprli svoja vrata najmlajšim obiskovalcem in jih popeljali po zbirkah in razstavah, nato pa jih spodbudili, da so svoje vtise, poglede in impresije prenesli na papir. Tako je nastalo več kot sto otroških risbic. Razstava je bila prvič na ogled na sedežu Unesca v Parizu maja 2012, nato pa je nadaljevala pot po slovanskih državah.
Povezovanje med lokalno skupnostjo in mednarodnim prostorom
Prvi lokalni center FSK je bil odprt 19. junija 2014 v Dvorcu Radlje in tako leži na meji med Slovenijo in Avstrijo, kjer se srečujeta dve svetovni kulturi, germanska in slovanska. Prvi lokalni kulturni center FSK je po navedbah ustanove vzorčen primer povezovanja majhne lokalne skupnosti s tujimi ustvarjalci. Ti lokalnim skupnostim odpirajo vrata v mednarodni prostor, sami pa v njih občutijo utrip slovanskega srca in spoznavajo skrivnosti slovanske duše.
Odpiranje lokalnih centrov je del strateškega načrta ustanove Forum slovanskih kultur (FSK), ki je lani praznovala desetletnico delovanja in katere osnovni namen je povezati slovanski kulturni milje. "Povezujemo in predstavljamo slovansko kulturo, znanost in umetnost ter aktivno skrbimo za prepoznaven prispevek slovanskih kultur h globalnemu dialogu," pravi direktorica FSK-ja Andreja Rihter.
Kot so pojasnili na FSK-ju, je pobud lokalnega okolja za odprtje lokalnih centrov samo v Sloveniji precej, a ni še končnih odločitev, kje in kdaj naj bi se odprl še kakšen lokalni center v Sloveniji ali tujini. "Ne gre namreč le za vprašanje prostora, ampak predvsem vsebine. Center mora dejansko živeti in sleherni trenutek uresničevati svoje poslanstvo," pojasnjujejo v ustanovi.
Pestre dejavnosti prvega lokalnega centra
FSK je v sodelovanju z občino Radlje za letos pripravil celoletni program dejavnosti. Trenutno v Radljah v prostorih Koroškega pokrajinskega muzeja v dvorcu gostijo omenjeno mednarodno razstavo, sredi maja pripravljajo Festival slovanske glasbe in plesa z naslovom Prijatelji in drugi, do poletja pa naj bi bila uradno odprta tudi soba FSK-ja.
V okviru programa Prijatelji in drugi se bodo v poletnih mesecih zvrstili še trije dogodki, jeseni pa bo v sodelovanju z Restavratorskim centrom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije potekala javna predstavitev programa prenove Križevega pota ob Dvorcu Radlje.
Novembra bo v Radljah v okviru ciklusu Slovanska kultura pri nas na ogled mednarodna razstava, decembra pa pripravljajo program Risankaaa! Za najmlajše. Potem ko so lani že gostili tuje umetnike, katerih tam ustvarjene skulpture naj bi z leti polnile bližnji park slovanskih kultur, o gostovanju umetnikov za letos za enkrat s FSK še ne morejo podati nobene informacije.