Freud se je rodil na Češkem, umrl pa v Londonu leta 1939. Foto:
Freud se je rodil na Češkem, umrl pa v Londonu leta 1939. Foto:
5 analiz Sigmunda Freuda
Za Freudove ideje in dela še vedno vlada veliko zanimanje. Foto: RTV SLO

Sloviti znanstvenik se je rodil 6. maja 1856 v kraju Pribor na Moravskem, ki je bila ob njegovem rojstvu del Avstro-Ogrske. Češka načrtuje več kulturnih, znanstvenih in turističnih prireditev, ki se bodo večinoma dogajale v njegovem rojstnem mestu. V Freudovi rojstni hiši je že zdaj na ogled spominska soba, ki jo bodo posebej ob 150. obletnici njegovega rojstva razširili.

Za spoznavanje Freudove misli
Novo postavitev, skozi katero bo obiskovalce vodil Freudov glas, naj bi odprli 27. maja. Češko mesto Pribor se bo z razstavo in več dogodki pridružilo Londonu in Dunaju, katerih obiskovalci lahko že spoznavajo Freudov miselni svet, več o tematiki travm in sanj pa bo mogoče izvedeti maja, ko bo v Pragi potekal simpozij o Freudu v organizaciji češko-moravskega društva za psihoanalizo.

Utemeljitelj psihoanalitične šole
Sigmund Freud je v psihologiji utemeljil psihoanalitično šolo, ki uči, da na številne oblike človekovega vedenja vplivajo podzavestni motivi njegove duševnosti. Svetoval je, da bi duševne bolnike zdravili s hipnozo, kar je kasneje opustil in idejo zamenjal s predlogom, da bi v zdravljenju uporabljali proste asociacije in analizo sanj, kar se v sodobni psihologiji imenuje zdravljenje s pogovorom. Prav ta dva postopka danes veljata za jedrni del psihoanalize.

Sporne ideje še tudi po stotih letih
Freud je bil tudi psiholog, ki je osebnost razdelil na tri plasti: id, ego in superego. Največji del zavesti zavzema id, nezavedno v človeku, ki ga sestavljata dva nagona - spolni nagon eros ter nagon smrti in uničevanja tanatos; k njuni izpolnitvi človeka žene libido. Njegove ideje so bile v 19. stoletju sporne, še danes pa se o njih strokovnjaki zagrizeno prepirajo, poznavanje Freudovih del pa sodi v del splošne izobrazbe.