Na to gradbeno dovoljenje čakajo od oktobra 2011, ko so pridobili gradbeno dovoljenje za prvo fazo projekta, ki je skupno ocenjena na 21,8 milijona evrov. Foto: Knjižnica Rotovž
Na to gradbeno dovoljenje čakajo od oktobra 2011, ko so pridobili gradbeno dovoljenje za prvo fazo projekta, ki je skupno ocenjena na 21,8 milijona evrov. Foto: Knjižnica Rotovž

Zdaj ne bo več izgovora, da ni gradbenega dovoljenja.

Dragica Turjak, direktorica Mariborske knjižnice
epk, maribor
Po prvotnih načrtih bi morali novo osrednjo enoto Mariborske knjižnice postaviti že leta 2012, torej v času Evropske prestolnice kulture (EPK). Foto: BoBo
Knjižnica Rotovž
Nova knjižnica bo bistveno izboljšala prostorske pogoje osrednje mariborske splošne knjižnice. Foto: Knjižnica Rotovž

Novo knjižnico, s katero bi se uredili skrajno problematični prostorski pogoji osrednje mariborske splošne knjižnice, bi po prvotnih načrtih morali postaviti že leta 2012, v času Evropske prestolnice kulture (EPK). A se zaradi težav s pridobivanjem dokumentacije in pomanjkanja denarja ni nič premaknilo z mrtve točke. Tako je knjižnica postala eden izmed nerealiziranih projektov EPK-ja.

Direktorica knjižnice Dragica Turjak je ob zdajšnji pridobitvi dovoljenja povedala, da "je treba počakati na pravnomočnost, vendar pa zaradi predhodnih usklajevanj s strankami v postopku in sprotne odprave nejasnosti ne pričakujemo novih ugovorov". Dodala je še, da "ko bo gradbeno dovoljenje pravnomočno, ne bo več formalnopravnih ovir za premik z mrtve točke". "Mesto in država bosta sedaj morala najti način, kako aktivirati sredstva nove evropske perspektive in kje najti potreben delež sredstev v svojih proračunih."

Poroke na obnovljenem Rotovškem trgu
V vmesnem času bodo poskušali urediti Rotovški trg, saj je ta v res neuglednem stanju, tako da bodo zakrpali vsaj največje luknje. Trg se sicer uporablja tudi v protokolarne namene. Vendar na občini zatrjujejo, da to ne bo oviralo morebitnega začetka obnove.

Na mariborski občini pravijo, da se bodo obnove knjižnice lotili po zagotovitvi ustreznih finančnih virov v občinskem proračunu. "Projekt je vključen v nacionalni program obnove kulturne infrastrukture za leta 2013-2016 ministrstva za kulturo, iz naslova katerega občina pričakuje sofinanciranje iz državnega proračuna in evropskih sredstev nove finančne perspektive."

Pestro dogajanje ob 65-letnici obstoja
Povezovalna ideja dogodkov bo 65 obrazov, ki so povezani s knjižnico in okoljem, v katerem ta deluje. Izbrane osebe bodo ves mesec predstavljali v različnih enotah knjižnice in jih zbrali v nastajajočem spletnem biografskem leksikonu Štajerci.si, s katerim se Mariborska knjižnica pridružuje drugim slovenskim knjižnicam pri snovanju leksikona Znani Slovenci.

Na težave pri obnovi bodo v Mariborski knjižnici javno opozarjali tudi med praznovanjem obletnice, kar napoveduje že sam slogan dogajanja Pod arkadami modrosti, na pozabljenem trgu. Osrednji dogodki bodo potekali med 6. majem in 5. junijem. Glavnina dogajanja bo na Rotovškem trgu, obletnice pa se bodo spomnili po celotni mreži knjižnic, od Lovrenca na Pohorju do Šentilja.

Mrežo Mariborske knjižnice sestavlja 18 knjižničnih enot in Potujoča knjižnica z bibliobusom. Knjižnice in bibliobus s 47 postajališči pokrivajo široko razvejano območje štirinajstih občin, bibliobus pa vsakih štirinajst dni obiskuje kraje, kjer v neposredni bližini ni stacionarnih knjižnic.

Zdaj ne bo več izgovora, da ni gradbenega dovoljenja.

Dragica Turjak, direktorica Mariborske knjižnice