Risbe so poslali v Pariz, kjer so na Giacomettijevi fundaciji potrdili njihovo pristnost in jih dodali v katalog umetnikovih del. Foto: Cheffins
Risbe so poslali v Pariz, kjer so na Giacomettijevi fundaciji potrdili njihovo pristnost in jih dodali v katalog umetnikovih del. Foto: Cheffins
Giacometti
Giacometti: Risba z ženskim aktom. Foto: Cheffins
Giacometti
Giacomettijevo roko potrjuje tudi signatura. Foto: Cheffins

Eila Grahame je bila znana kot izjemno samosvoja zbirateljica in prodajalka umetnin, ki se je odločila odkloniti prodajo, tudi če ji vedenje kupca ni bilo všeč. Pri dražbeni hiši Cheffins iz Cambridgea verjetno ne bodo tako izbirčni – novo odkrite risbe švicarskega kiparja, slikarja in grafika bodo skušali prodati 12. oktobra. Dražitelji se nadejajo, da bodo zanje iztržili med 40.000 in 60.000 funtov.

Dražbeni hiši Cheffins so lani, šest let po smrti Eile Grahame, zaupali, da uredi in proda starine in umetnine iz njene trgovine na Kensington Church Street v Londonu. Direktor dražbene hiše Martin Millard pravi, da so za Giacomettijeve glave vedeli, saj so se omenjale ob predhodni cenitvi njene zapuščine, ker pa jih ob pregledovanju zapuščine niso takoj našli, so domnevali, da so bodisi prodane bodisi izgubljene. "Takrat nismo vedeli, ali iščemo dva lista papirja ali dve večji risbi. Ali gre za risbi, narejeni na hrbet cigaretne škatlice ali na veliki platni. Nismo vedeli, kaj iščemo," je povedal. Dodal je: "Končno smo risbe našli zakopane pod kupi zaprašenih starin, slik in risb."

Pristnost del potrdili v Parizu
Gre za risbe s svinčnikom na papirju, na katerih so Giacomettijeve študije glav, na drugi pa stoječi ženski akt. Risbe so datirane z letnico 1947 in signirane, kar je sicer dobrodošel, ne pa tudi zadosten detajl za potrjevanje avtorstva oziroma pristnosti. Zato so bile potrebne nadaljnje študije. "Tedaj se je delo šele začelo," je dejal Millard. Dodal je: "Morali smo dokazati, da so resnično Giacomettijevo delo." Pristnost risb so potrdili na Giacomettijevi fundaciji v Parizu, kjer so jih dodali tudi v katalog umetnikovih del. Risbe še nikoli niso bile predstavljene javnosti, zato v dražbeni hiši pričakujejo, da bodo pritegnile zanimanje muzejev in galerij po svetu, pa tudi zasebnih zbirateljev.

Glavno dražbo del iz zbirke Eile Grahame so organizirali konec lanskega leta, na njej pa med drugim prodali maketo Sibilinega templja iz Tivolija Antonia Chichija iz 18. stoletja (njihov novi lastnik je za delo odštel 53.000 funtov). Vse skupaj so z dražbo dobili 600.000 funtov, ki so jih namenili za dobrodelne organizacije.

Alberto Giacometti (1901–1966) se je rodil leta 1901 v Stampi v švicarskem kantonu Grisons. Z umetnostjo je bil obdan od malih nog, saj je bil njegov oče Giovanni znan postimpresionistični slikar. Alberto je študiral v Ženevi, Parizu in Rimu, kjer se je spoznal z egipčansko in staro primitivno umetnostjo, ki je nanj naredila močen vtis. Njegova prva dela zaznamuje zavezanost kubističnim in postkubističnim formam, s postopnim deformiranjem slike pa je začel oblikovati poznejši lasten slog. Prepoznaven je po slokih, manieristično razpotegnjenih človeških figurah v bronu, ki delujejo kot nekakšne nadrealistične metafore, kot so tanke sence ali migetajočo prividi.