Jakijeva je na čelu Narodne galerije od leta 2005. Foto: BoBo
Jakijeva je na čelu Narodne galerije od leta 2005. Foto: BoBo

Jakijeva, ki je svojo kariero v Narodni galeriji začela kot kustosinja leta 1987, bo nov, tretji mandat na čelu osrednje nacionalne ustanove za starejšo umetnost začela 20. novembra letos. V času njenega drugega mandata poteka obsežna rekonstrukcija stare stavbe galerije, trenutno največji investicijski projekt ministrstva za kulturo, ocenjen na 13,5 milijona evrov. Prenova se je začela jeseni 2012, končana pa bo predvidoma do konca letošnjega leta. Večino sredstev so zagotovili iz evropskega sklada za regionalni razvoj.

Z njo bo galerija pridobila skoraj 2.150 kvadratnih metrov novih površin. V času zaprtja je galerija leta 2013 pripravila razstavo Slovenski impresionisti in njihov čas 1890-1920, ki je bila kot največja predstavitev slovenske likovne umetnosti na tujem na ogled v Parizu.

Nedoh je v ekipi Slovenske kinoteke od začetka, leta 1995 je postal vodja njenega arhivskega oddelka, direktorsko mesto pa je prevzel decembra 2010. Pod njegovim vodstvom so leta 2011 v Divači odprli Muzej slovenskih filmskih igralcev, katerega pobudnik je bil nekdanji direktor kinoteke Silvan Furlan.