Jurij Žurej, ki je zadnja leta ostro kritiziral netransparentnost delovanja Sazasa, vse očitke zavrača kot neresnične. Foto: BoBo
Jurij Žurej, ki je zadnja leta ostro kritiziral netransparentnost delovanja Sazasa, vse očitke zavrača kot neresnične. Foto: BoBo
Sazas
V združenju Sazas so večkrat poudarili, da po njihovi presoji Žurej ni primeren za izvajanje funkcije direktorja urada za intelektualno lastnino. Po njihovem mnenju se je pod Žurejevim vodstvom raven zaščite intelektualne lastnine v Sloveniji po sedmih letih naraščanja zgolj v dveh letih znižala kar za 40 odstotkov. "Vse to zaradi postopkov, ki jih je Žurej sprovedel na nezakonit način, kar je potrdilo tudi sodišče," so prepričani v Sazasu. Foto: BoBo

Direktorju Urada RS za intelektualno lastnino v suspenzu Žureju je nadlegovanje in trpinčenje očitalo pet zaposlenih v uradu za intelektualno lastnino. Po poročanju današnje izdaje Dnevnik je Žurej vse očitke zavrnil kot neresnične.
Žurej je že 5. aprila prejel sklep o prepovedi opravljanja dela. Ta po njegovih pojasnilih določa, da se mu zaradi uvedbe postopka izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi prepove opravljati delo med trajanjem postopka. Zoper ukrepe je napovedal pritožbo.
Kot je tedaj pojasnil, je bila podlaga za uvedbo postopka domnevno nadlegovanje ali trpinčenje zaposlenih. "Iz obrazložitve izhaja, da so navedeno prijavo zoper predstojnika podale osebe, ki so že bile predmet disciplinskih postopkov ali izrednih nadzorov ali pa jim je bil napovedan izreden nadzor," je še navedel.
Žurej - oster kritik netransparentnosti delovanja Sazasa
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav je konec marca dejal, da je Žurejev predlog, da bi urad letos za delovanje prejel 100 odstotkov višji proračun "neresno in neodgovorno" dejanje. Zadnja leta je Žurej ostro kritiziral netransparentnost delovanja Sazasa, eden njegovih glavnih očitkov pa je bil, da je Sazas brez ustrezne pravne podlage za slovenske avtorje in brez ustrezne podlage za številne tuje avtorje nakazoval milijonske zneske organizaciji za avdiovizualna dela AGICOA v Švico.
Sazas: "Združenje ne ustvarja dobička, je le vmesni člen med avtorjem in uporabnikom"
Sicer pa so se na Sazasu odzvali tudi na nekatere izjave Jurija Žureja o delovanju združenja, ki jih je ta podal v pogovoru za sobotno prilogo Dnevnika Objektiv. Spomnili so, da je Žurej že med mandatom na uradu na vse načine skušal uresničiti njegovo javno znano idejo, "da se Sazas skine".
Kot pravijo, je Žurej ponovno podal svoje "ponavljajoče (se) izmišljotine" o delovanju združenja. Kot že velikokrat prej, so se v Sazasu med drugim odzvali na navedbe, da naj bi v združenju nekaterim avtorjem neupravičeno odvzeli denar, in na Žurejeve namige, da je Sazas denar za avdiovizualna dela nakazoval v Švico, namesto da bi ga razdelil v Sloveniji.
Pojasnili so, da kot zastopniki celotnega svetovnega glasbenega repertoarja za področje Slovenije na osnovi sklenjenih bilateralnih sporazumov nakazujejo sredstva od uporabe del njihovih članov v Sloveniji vsem tujim društvom, tudi v Švico. Po njihovih zagotovilih so slovenski imetniki pravic na avdiovizualnih delih nadomestila redno prejemali in jih še lahko prejmejo. Na združenju so spomnili tudi, da Sazas ne ustvarja dobička, saj deluje samo kot vmesni člen med avtorjem in uporabnikom.
"Na mesto direktorja urada so ga nastavili tuji in domači kapital ter prejšnja politika. Pri tem so mu za plačilo pomagali celo nekateri glasbeniki, ki so pod patronatom ene od političnih strank, ki je na zadnjih volitvah ostala pred vrati parlamenta, ustanovili sindikat! Na eni strani torej kapital, politika, mediji, državni uradniki in še sindikat, na drugi slovenski skladatelji in avtorji. Boj Davida z Goljatom," so zapisali v sporočilu za javnost.
Poleg drugih ustanov je poslovanje združenja Sazas, poudarjajo, večkrat pregledal tudi Durs, ki ni odkril nepravilnosti v poslovanju združenja. V sporočilu so ponovno pojasnili svoje delovanje in večkrat poudarili, da delujejo zakonito. Vsi podatki o tem pa naj bi bili po njihovih besedah dostopni na spletni strani Sazasa.