Elías García Martínez je bil profesor na zaragoški šoli umetnosti, eden izmed njegovih sinov pa še vedno živi v vasi. Foto: Twitter
Elías García Martínez je bil profesor na zaragoški šoli umetnosti, eden izmed njegovih sinov pa še vedno živi v vasi. Foto: Twitter
Kolikšna je vrednost Jezusa "opičnjaka"? Foto: EPA

Cecilia Giménez, ki je pred kratkim res "zamočila", ko je skušala obnoviti fresko Jezusa iz 19. stoletja, zahteva "zajeten kup dobička", ki ga cerkev, v kateri je freska, pobira od turistov, ki si v špansko vasico prihajajo ogledovat "uničeno" umetnino.

Postati to, kar si?
Ecce Homo, freska Eliasa Garcie Martineza, ki krasi cerkev Santuario de Misericodia v španski vasici Borja, naj bi bila upodobitev Kristusa s krono. Oziroma je to tudi bila, dokler ni prišla v roke dobronamerne, a nesposobne upokojene "umetnice".

Španski El Correo poroča, da je 80-letna "restavratorka" že najela odvetnika, zato lahko pričakujemo bitko na sodišču. V sodni primer naj bi bila vključena tudi Cerkev.

Kronani opičnjak
Giménezova je s svojim poskusom restavracije freske "ustvarila" podobo, ki jo lahko primerjamo z opičnjakom, je prejšnji mesec zapisal Eyder. Kljub ponesrečenemu poskusu restavracije Jezusovega portreta ima "umetnina", ki jo je ustvarila Španka, na spletni strani Beast-Jesus Restoration Society veliko privržencev, prav tako v cerkvi Santuario de Misericordia.

Sojenje je, kot kaže, res neizogibno ...