Izročilo umetnosti pridelovanja vina se v Gruziji iz roda v rod prenaša že tisočletja. Foto: EPA
Izročilo umetnosti pridelovanja vina se v Gruziji iz roda v rod prenaša že tisočletja. Foto: EPA

Na srečanju v Bakuju so člani Unescovega odbora za nesnovno dediščino v register uvrstili še tradicionalno uporabo abaka na Kitajskem, krščanski praznik v francoski pokrajini Limousin, kimjang - postopek izdelave in postrežbe tradicionalne južnokorejske jedi kimči, belgijsko praksa lovljenja rakcev s konji in letno romanje k mavzoleju Sidija Abd el-Kader Ben Mohameda v Alžiriji.

Na seznamu so še tuareška glasba izmad, bangladeško tkanje jamdani, brazilski verski festival Cirio de Nazare, glasba sankirtana indijskega ljudstva Vaishnava, katoliška procesija v osrednji Italiji, ortodoksni praznik v Etiopiji in kirgiška epska pesnitev.

Na seznam nesnovne dediščine, ki jo je treba nujno zaščititi, sta se med drugim uvrstili tradicija poimenovanja med ljudstvi zahodne Ugande in mongolska kaligrafija.

Nesnovna dediščina je manj poznana kategorija na področju varstva kulturne dediščine. Gre za prakse, predstavitve, izraze, znanja in veščine, ki se prenašajo iz roda v rod. Mednarodni okvir ji daje Unescova konvencija o varovanju nesnovne kulturne dediščine, ki je bila sprejeta 17. oktobra 2003 v Parizu.

Register nesnovne kulturne dediščine so ustanovili leta 2008, celoten seznam vpisov z vseh koncev sveta najdete na tej povezavi. Slovenija na njem (za zdaj?) ni zastopana.