Dogodek, naslovljen Ptice narekujejo note skladateljem, sta v okviru 16. kulturnega bazarja izvedla sopranistka in povezovalka Petra Vrh Vrezec in pianist Tadej Horvat. Foto: Kulturni bazar/Darja Štravs Tisu
Dogodek, naslovljen Ptice narekujejo note skladateljem, sta v okviru 16. kulturnega bazarja izvedla sopranistka in povezovalka Petra Vrh Vrezec in pianist Tadej Horvat. Foto: Kulturni bazar/Darja Štravs Tisu

Celodnevni dogodek je tudi letos vključeval predstave, filmske projekcije, predstavitve, predavanja, okrogle mize, delavnice in vodenja po razstavi, ki jih namenjajo strokovnjakom ter študentom z različnih področij, kot so med drugim vzgoja in izobraževanje, kultura, zdravstvo, sociala ter okolje in prostor.

Ustvarjanje varne, spodbudne in vključujoče skupnosti
Strokovnjaki z različnih področij so v programu poudarili pomembno vlogo kulture in umetnosti pri ustvarjanju varne, spodbudne in vključujoče skupnosti, s poudarkom na vzgojno-izobraževalnem okolju.

Ob predstavah kulturno-umetnostnih vsebin z vseh področij umetnosti, ki se posvečajo bivanju v sožitju, so z različnimi kulturno-umetnostnimi dejavnostmi poudarili primere dobrih praks na nacionalni in lokalni ravni.

Gre za temo, ki odpira prostor za vzpostavljanje novih odnosov in vezi, in sicer tako med ljudmi kot tudi med različnimi področji našega bivanja – kot so med drugim zdravje, okolje in prostor, so zapisali na ministrstvih za kulturo ter za vzgojo in izobraževanje.

Častni pokrovitelj Kulturnega bazarja, ki poteka v Cankarjevem domu, je slovenska nacionalna komisija za Unesco. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović
Častni pokrovitelj Kulturnega bazarja, ki poteka v Cankarjevem domu, je slovenska nacionalna komisija za Unesco. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović

Četverica ministrstev s partnerji
V okviru bazarja je bilo strokovno usposabljanje namenjeno širši strokovni javnosti, tudi strokovnim delavkam in delavcem v kulturi ter kulturnim ustvarjalkam in ustvarjalcem, ki že delujejo na področju kulturno-umetnostne vzgoje, pa tudi vsem, ki bi želeli bolje spoznati možnosti za delo na tem področju.

Prej omenjeni ministrstvi in zavod za šolstvo pripravljajo Kulturni bazar v sodelovanju s centrom za poklicno izobraževanje, andragoškim centrom, ministrstvom za zdravje, ministrstvom za naravne vire in prostor ter slovenskim centrom za mobilnost in evropske programe.

Bogat prigram RTV Slovenija
Zanimive predstavitve, predavanja in okrogle mize, povezane z otroki in mladimi, pripravlja tudi RTV Slovenija.

V Kosovelovi dvorani je potekalo predavanje s poudarkom na zanimivih, uporabnih in kakovostnih digitalnih vsebinah za vrtce in osnovne šole. Predavali so sodelavci RTV Slovenija in Ministrstva za vzgojo in izobraževanje. Kakovostne digitalne vsebine za otroke in mlade ponujata tako Televizija kot Radio Slovenija. Na spletnih portalih, prilagojenih starosti otrok (Živ žav, Čist hudo, Skit, Izodrom), je mogoče najti še veliko več – odlomke oddaj, prispevke, kratke portrete, novice – vse, kar lahko vi in otroci ali učenci uporabite pri učenju ali pouku ter si tako olajšate in popestrite delo.

Vsebine RTV Slovenija so redno objavljene tudi na spletišču Slovensko izobraževalno omrežje, SIO.si Novembra pa je zaživela tudi eTorba, slovenski nacionalni portal, ki učencem omogoča dostop in učenje z zanje bistvenimi, kakovostnimi elektronskimi učnimi vsebinami.

V Štihovi dvorani so predstavili radijsko igro Proge, ki je nastala v koprodukciji 3. programa Radia Slovenija – programa Ars in gledališča ŠKUC. Radijska igra vsebuje izpovedi petih različnih oseb, ki so bile žrtve spolnega nadlegovanja. Predstavitvi bo sledila okrogla miza Spregovorimo o nasilju!, kjer so sodelovali Darja Groznik in Klemen Markovčič z RTV Slovenija, nekdanja državna tožilka in Varuhinja človekovih pravic RS Vlasta Nussdorfer, vodja za mladoletniško kriminaliteto na upravi Kriminalistične policije Robert Tekavec in predsednica Društva za nenasilno komunikacijo Katja Zabukovec Kerin. Ob koncu so predstavili projekt RTV Slovenija Prvič, ki vključuje dokumentarno serijo na TV SLO 2, radijsko oddajo oziroma podkast na Prvem in izobraževalne članke o spolni vzgoji za mlade na spletni strani za mlade Skit. Projekt vključuje deset tem o odraščanju, puberteti, spolnosti in intimnosti ter prepleta izjave mladih z izkušnjami starejših, znanih oseb. Več informacij in dostop do radijskih, televizijskih in spletnih vsebin najdete na tej povezavi.

Helena Šukljan: Proge

Kako zdravo zazibamo otroka v spanec?
V Klubu Cankarjevega doma se je odvil medresorski dogodek Kako zdravo zazibamo otroka v spanec. O tem, kako otroka zdravo zazibati v spanec, bodo svetovali na primeru dveh projektov. Lahko noč, otroci je ena najstarejših oddaj Otroškega in mladinskega programa Radia Slovenija. Na videz obrobna oddaja opravlja veliko kulturno poslanstvo. Prinaša pravljice iz domače in svetovne literature za vsako noč ter najmlajše poslušalce vodi v svet domišljije v izbrani govorici gledaliških igralcev in igralk. Drug primer pa so kratke zvočne pravljice Lahkonočnice, ki jih pišejo domači avtorji, prebirajo pa priznani dramski igralci in stanovalci domov starejših občanov, mladi ilustratorji pa jim priskrbijo pravljično podobo. Na dogodku so sodelovali psihologinja dr. Ljubica Marjanovič Umek, Brigita Zupančič Tisovec z Nacionalnega inštituta za javno zdravje; Špela Šebenik iz Otroškega in mladinskega programa Radia Slovenija ter vodja projekta Lahkonočnice pri A1 Tatjana Kos. Pogovor je povezoval Tadej Pišek.

Domače branje na radijskih valovih
Arsovo domače branje je predstavil Vlado Motnikar in sodelavci Programa Ars. Predstavili so literarni večer na temo maturitetnih esejev, ki jih pripravljajo že od leta 1999, tem sledijo oddaje o srednješolskem domačem branju, vse to pa je združeno v enoten cikel. Oddaje pripravljajo profesorice in profesorji s slovenskih srednjih šol, namenjene pa so predvsem dijakom, a tudi profesorjem slovenščine in pravzaprav vsem ljubiteljem literature. Svojevrstna izkušnja pa so nekatere oddaje, ki so bile – tudi v sodelovanju z dijaki – v živo uprizorjene na Slovenskem knjižnem sejmu. Predavanje je namenjeno temu, da se mladi in ostali seznanijo z vsebino ter z uporabo branja v učnem procesu.

Magija, imenovana umetnost – plenarno predavanje Irene Štaudohar na Kulturnem bazarju 2024