Enajst let je od tega, ko so si na ministrstvu za kulturo zamislili Prešernov rojstni dan počastiti z dnevom odprtih vrat. V nekaj letih se je ideja preoblikovala v Ta veseli dan kulture in prerasla v množičen enodnevni kulturni dogodek v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Enajst let je od tega, ko so si na ministrstvu za kulturo zamislili Prešernov rojstni dan počastiti z dnevom odprtih vrat. V nekaj letih se je ideja preoblikovala v Ta veseli dan kulture in prerasla v množičen enodnevni kulturni dogodek v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
France Prešeren
V Vrbi se bodo zbrlai slovenski kulturniki in umetniški ustvarjalci s podporniki kulture, zaskrbljeni zaradi razmer, v katerih sta se znašli slovenska ustvarjalnost in kultura nasploh. Foto: BoBo
Ivana Kobilica
Ta veseli dan kulture bo v Narodni galeriji v znamenju 150-letnice rojstva Ivane Kobilce. Foto: MMC RTV SLO
Lutkovno gledališče Maribor v Minoritih.
Lutkovno gledališče Maribor vabi, da pokukate v njegove prostore. Foto: Boštjan Lah/LG Maribor
Ta veseli dan kulture

3. december, dan, ko se vsako leto spominjamo Prešernovega rojstnega dne, tokrat pade na dan, ko celo politiki umolknejo, in obenem tudi dan, ko je časa za obisk pestre kulturne ponudbe po vsej Sloveniji toliko več.
V prestolnici danes svojih vrat niso odprle le vse galerijske in muzejske ustanove, ki bodo ob tej priložnosti pripravile vodstva po stalnih in aktualnih razstavah, delavnice za otroke in še kaj, ampak tudi filmski studio Viba film, kjer se bodo obiskovalci lahko seznanili s postprodukcijo filma.
Odpustek knjižnične zamudnine
Na Ta veseli dan kulture se splača obiskati tudi Narodno in univerzitetno knjižnico, ki ne ponuja le vodenja po Plečnikovi stavbi, ampak so v njej dobrodošli vsi uporabniki zamudniki, saj jim bo omogočeno vračanje knjižničnega gradiva, ki mu je potekel rok izposoje, brez plačila zamudnine in stroškov opomina.
V Narodni galeriji se bodo spomnili 150-letnice Ivane Kobilce in ob tej priložnosti predstavili knjigo o navihani Ivani avtorice Mojiceje Podgoršek in ilustratorke Polone Kosec, sledila pa bo Ivanina slikarska delavnica.
V Narodnem muzeju Slovenije na Metelkovi bodo popeljali po nedavno odprti razstavi Lirično-bizarno-dvoumno - Evropska manieristična grafika, v hišo na Prešernovi pa bodo lahko obiskovalci prinesli svoje predmete, ki jim bodo strokovnjaki Narodnega muzeja določili starost in izdelovalca ter svetovali, kako jih hraniti. V Slovenskem etnografskem muzeju bodo med drugim pripravili ustvarjalno delavnico izdelovanja ptičjih hišic.

Dan za veselje, pa tudi za skrb
V Prešernovi hiši v Kranju bo Prešeren zaživel v slikarskih očeh, natančneje v očeh Mihe Maleša. V Vrbi na Gorenjskem vabijo v Prešernovo rojstno hišo na urico poezije z Valentinom Cundričem, pred tem pa bo v Vrbi potekala prireditev, na katero vabijo slovenski kulturniki in umetniški ustvarjalci skupaj s podporniki kulture, zaskrbljeni zaradi razmer, v katerih sta se znašli slovenska ustvarjalnost in kultura nasploh. Vse zainteresirane vabijo, naj sedejo na "zadnji vlak za kulturo" in se z glavne železniške postaje v Ljubljani zapeljejo do Vrbe na Gorenjskem.
Kot so zapisali v vabilu, je njihovo skupno sporočilo javnosti, da se mora kulturi v Sloveniji nemudoma vrniti mesto, ki ji pripada. V duhu te misli bodo tudi zbrali predloge konstruktivnih sistemskih rešitev in zahtev, ki bodo oblikovani v skladu s problematikami in potrebami posameznih področij ustvarjanja, nato pa jih bo akcijski odbor posredoval novi vladi takoj, ko bo le-ta opravilno sposobna.
Pokukajte v gledališko zakulisje
V Mariboru bo mogoče z vodenimi ogledi spoznati Lutkovno gledališče Maribor, kjer je na ogled tudi stalna razstava o zgodovini gledališča. Ljubitelji gledališča bodo imeli tudi priložnost pokukati v zakulisje SNG Maribor, kjer bo v ogled gledališča vključena tudi predstavitev gledaliških delavnic - šiviljske, čevljarske, frizerske in maskerske.

Otroci vabljeni na zimski bolšji sejem
V Muzeju novejše zgodovine Celje so za soboto pripravili otroški zimski bolšji sejem, Zgodovinski arhiv Celje pa vabi na predstavitev samega arhiva, arhivskega gradiva ter ogled restavratorske delavnice in arhivskih skladišč.

Glasba je večna
Obiskovalce nameravajo po svojih prostorih popeljati tudi v Pokrajinskem arhivu Koper, kjer bodo pripravili še delavnico Jaz, koprski notar in delavnico kaligrafije. V Pokrajinskem muzeju Koper bodo na ta dan odprli stalno razstavo z naslovom Musica aeterna est, ki pripoveduje o preteklem glasbenem življenju na podeželju in v obalnih mestih.
V Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki so Ta veseli dan kulture izbrali za odprtje prenovljene postavitev grafičnih listov Bogdana Borčića. Pokrajinski muzej Murska Sobota, Galerija Murska Sobota ter Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota pa bodo na Trgu kulture pripravili sejem svojih publikacij.

Ta veseli dan kulture