Računalniška simulacija, ki ponazarja, kako bi bil eden izmed razgledov na London lahko videti že čez nekaj let. Foto:
Računalniška simulacija, ki ponazarja, kako bi bil eden izmed razgledov na London lahko videti že čez nekaj let. Foto:
Že okrog Črepinje je bilo veliko cirkusa, češ da kazi londonsko panoramo. Zdaj so se Angleži z napredkom očitno sprijaznili. Foto: EPA

Stolpnice v središču mesta so bile do zdaj večinoma namenjene za poslovne prostore, v novozgrajenih pa bo več kot 80 odstotkov prostorov namenjenih stanovanjem. Investitorji so za polovico načrtovanih novogradenj že pridobili gradbena dovoljenja, razkriva poročilo organizacije NLA, ki se posveča vprašanjem, povezanim z arhitekturo in prostorskim načrtovanjem. Za 113 stolpnic so gradbeni načrti že odobreni.

Visoka družba za Črepinjo
Trenutno je najvišja stolpnica v EU-ju prav v Londonu: t. i. The Shard (Črepinja), v steklo oblečeni nebotičnik v Londonu, je visok 306 metrov. V uporabo je bil predan lani, v njem pa so prostor našle pisarne, restavracije, hotel in razgledna točka.

Shard je zasenčil stolpnico 1 Canada Square, ki ima 50 nadstropij in je visoka 244 metrov, stoji pa v bančni četrti Canary Wharf. Ta je dve desetletji veljala za najvišjo britansko stavbo. Po koncu novega gradbenega buma pa se bo zdela še manjša, saj nameravajo v sklopu gradenj v Londonu zgraditi dva nebotičnika, ki bosta segala kar 75 nadstropij visoko.

Kar 55 izmed vseh novih gradenj bo našlo prostor v vzhodnem Londonu, natančneje v četrti Tower Hamlets, ki je trenutno eden najbolj obubožanih delov mesta.

Po besedah londonskega župana Borisa Johnsona razlog za gradnjo vseh teh stolpnic tiči (tudi) v pritoku denarja iz tujine: "London je globalno mestom in zato je tudi njegovo tržišče mednarodno. Osupljivi preobrazbi mesta bomo priča po zaslugi mednarodnih vlaganj." Je pa Johnson tuje vlagatelje prosil, naj z mestno hišo podpišejo pogodbo, ki jih bo zavezovala k temu, da bodo nova stanovanja v nakup najprej ponudili Londončanom.