Raziskave so razkrile več poselitvenih jeder in vrsto drugih modifikacij terena, ki so bile večinoma namenjene poljedelstvu in upravljanju vode. Foto: Bobo
Raziskave so razkrile več poselitvenih jeder in vrsto drugih modifikacij terena, ki so bile večinoma namenjene poljedelstvu in upravljanju vode. Foto: Bobo
Ivan Šprajc, Maji
Do nedavnega arheološko povsem neznana območja so pozornost svetovne javnosti vzbudila predvsem z monumentalnostjo arhitekture in reliefno obdelanimi kamnitimi spomeniki s hieroglifskimi napisi. Foto: SAZU
Ivan Šprajc
Ivan Šprajc je letos z ekipo raziskoval območje okoli treh večjih urbanih središč kulture Majev, ki so jih odkrili v letih 2013 in 2014. Foto: Bobo
Ivan Šprajc, Maji
Med drugim so našli tempeljske piramide skromnih razsežnosti, predvsem pa veliko bivalnih objektov. Foto: SAZU

Gre za večja urbana majevska središča, ki so zaradi monumentalnosti arhitekture in reliefno obdelanih kamnitih spomenikov s hieroglifskimi napisi vzbudila veliko pozornost svetovne javnosti. Vsa tri ležijo na neposeljenem območju s tropskim gozdom preraščene calakmulske biosfere, ki do nedavnega ni imela mesta na mehiškem arheološkem zemljevidu. Šele v letih 2013 in 2014 so odkrili, da so se tam ohranile arheološke sledi, ki lahko dopolnijo naše vedenje o oddaljeni civilizaciji Majev.

Letalsko lasersko skeniranje (LiDAR) omogoča prepoznavanje arheoloških ostankov tudi pod gostim rastlinskim pokrovom, letošnja terenska preverjanja in testna izkopavanja pa so razkrila vrsto podrobnosti. Kot razlaga Šprajc, je prednost teh raziskav v tem, da arheološki ostanki niso moteni. "Običajno delamo tam, kjer je življenje potekalo naprej vse do danes, in tam so arheološki ostanki uničeni ali močno poškodovani. Tu pa se po letu 1000, ko je propadla ta kultura, ni dogajalo nič, razen kolikor so bile prisotne razdiralne sile narave," je na predstavitvi izsledkov arheoloških raziskav v Atriju ZRC SAZU povedal arheolog.

Kot pravi, so že lani pridobili podatke na tem 200 kvadratnih kilometrov velikem območju v okolici omenjenih urbanih središč. Na območju fosilizirane kulturne pokrajine, kot jo je opisal Šprajc, jih je presenetila neverjetna gostota arheoloških ostankov. Naleteli so na mnogo naselbinskih jeder z dobro grajenimi stavbami, poljedelske terase, vodne rezervoarje in druge modifikacije pokrajine.

Manjše tempeljske piramide in veliko bivanjskih prostorov
Letos so pregledali severni del lidarsko posnetega območja. Osredotočili so se na izbrane točke, ki so se jim zdele najbolj reprezentativne. Če so prej hodili po mestih, so zdaj hodili po vaseh, zato so našli le manjše stavbe. Našli so tudi tempeljske piramide skromnih razsežnosti, predvsem pa veliko bivalnih objektov. Na več mestih so pobrali površinski arheološki material, zlasti keramiko in nekaj kamnih artefaktov.

Pod majevskim obokom
Posebej jih je presenetilo veliko obokanih objektov, kar kaže na to, da je šlo za splošno razširjeno tehnologijo. Drugo presenečenje je bilo veliko igrišč za igre z žogo. Kot je povedal Šprajc, so obredna igrišča za igre z žogo običajna le za večja politična središča, na območju raziskav pa jih ima tudi veliko manjših skupin, kar priča o precejšnji porazdelitvi dobrin. Prav tako so jih presenetile krožne strukture, ki so jih našli na več koncih. Najverjetneje gre za peči za žganje apna, saj so velikokrat v neposredni bližini kamnolomov.

Po Šprajčevih besedah odsevajo značilnosti arhitekture in kamnitih spomenikov povezave s sosednjimi predeli kot tudi vrsto doslej neznanih posebnosti. Teh je bilo vedno več, bolj kot so šli proti severu.

Tudi o procesih, ki so privedli do propada kulture Majev
Zdaj želijo na podlagi keramičnih vzorcev ugotoviti poselitveno dinamiko tega območja, povezanost z drugimi predeli na območju Majev in ne nazadnje, kakšna je bila politična geografija območja v posameznih obdobjih. Z odkritji lahko prispevajo tudi k razrešitvi vprašanja glede procesov, ki so konec prvega tisočletja pripeljali do propada klasične kulture Majev.

Letošnja odprava - trajala je od marca do maja - je potekala v okviru Regionalnega projekta Chactun: raziskava arheološke pokrajine v osrednjem majevskem nižavju, ki ga financira ARRS, dodatno podporo pa je prispevalo več podjetij in zasebnih donatorjev iz ZDA, Slovenije, Avstrije in Mehike.

Ivan Šprajc o novih odkritjih v osrčju Jukatana
Ivan Šprajc o novih odkritjih v osrčju Jukatana