Frances Morris je študirala umetnostno zgodovino na univerzi v Cambridgeu in na inštitutu za umetnost v Courtlandu, nato pa je začela delati v bristolskem centru za sodobno umetnost Arnolfini. Foto: YouTube
Frances Morris je študirala umetnostno zgodovino na univerzi v Cambridgeu in na inštitutu za umetnost v Courtlandu, nato pa je začela delati v bristolskem centru za sodobno umetnost Arnolfini. Foto: YouTube
Chris Dercon
Chris Dercon, aktualni direktor londonske galerije Tate Modern, se poslavlja s svoje funkcije, saj bo po novem vodil berlinsko gledališče Volksbühne. Leta 2017 bo tam na direktorski funkciji zamenjal Franka Castorfa. Foto: EPA

Delno se je pričakovalo, da bo morda Tate ponovno pridobil za sodelovanje človeka iz drugih evropskih držav ali pa iz ZDA, namesto tega pa so se odločili za osebo, ki je že konkretno zasidrana v tej instituciji, pa tudi znana in spoštovana v svetu umetnosti.

Frances Morris je kustosinja v galeriji Tate Modern že od njene ustanovitve v letu 2000, direktorsko mesto pa bo prevzela še letos, so najavili v petek. Morrisova bo tako kot četrta oseba - in prva ženska - zasedla direktorski stolček, in sicer po Švedu Larsu Nittveju, Špancu Vicenteju Todoliju in Derconu, ki je Belgijec.

Več kot pol več galerijskega prostora
57-letna Morrisova je povedala, da je navdušena, da bo nastopila to mesto v tako razburljivem času, saj se junija namreč odpirajo dodatne kapacitete galerije Tate Modern, ki bo tako imela 60 odstotkov več galerijskega prostora.

"Tate Modern je resnično edinstvena institucija in sem počaščena, da sem del ekipe že od samega začetka," je dejala. "Neverjetna zbirka, neverjetni umetniki, izredni kolegi po vsej Tate [skupini], briljantni podporniki in val za valom hvaležnih obiskovalcev so mi dali veliko ustvarjalnih možnosti in nepozabnih izkušenj," navaja Guardian Morrisovo.

Frances Morris je študirala umetnostno zgodovino na univerzi v Cambridgeu in na inštitutu za umetnost v Courtlandu, nato pa je začela delati v bristolskem centru za sodobno umetnost Arnolfini. V času svojega službovanja v Tate Modern je kurirala tri večje retrospektive umetnic Louise Bourgeois leta 2007, Yayoi Kusama leta 2012 in Agnes Martin lani.

Tate Modern na poti v novo obdobje
Sir Nicholas Serota
, direktor skupine galerij Tate, ki je že skoraj vso kariero Frances Morris njen vodja, je dejal, da jo odlikuje sposobnost inovativnega mišljenja, in poudaril, da je oblikovala in razvila mednarodno zbirko Tate. S tem je po njegovem mnenju "Tate Modern vzpostavila kot eno izmed glavnih galerij sodobne in moderne umetnosti na svetu", ob tem pa dodaja, da je "daleč naokrog mednarodno spoštovana za svoj poseben talent, strokovnost in jasnost vizije. Tate Modern bo popeljala v novo obdobje."