Obliko stavbe sta navdahnili silhueti
Obliko stavbe sta navdahnili silhueti "galeba v letu" in "valujočega morja". Foto: EPA
Center je zrasel v srcu okrožja Tianfuja, hitro rastočega središča za finance, informatiko in biokemično industrijo. Foto: EPA
Če Kitajci ne morejo na počitnice v Evropo, pridejo lahko počitnice do njih. Foto: EPA

Četrto največje mesto na Kitajskem je skoraj tisoč kilometrov oddaljeno od morja, a to jim pač ne bo preprečilo obiska plaže: približno 6000 turistom orjaški LED-prikazovalniki ustvarjajo iluzijo peščene plaže, medtem ko jih pod orjaškim umetnim soncem med večerjo "najredkejših vrst oceanskih rib" hladi morska sapica.

Veličastno, 18 nadstropij visoko središče iz stekla in jekla, New Century Global Centre, ki je vrata v Čengduju po treh letih gradnje odprlo 1. julija, je zgrajeno nad postajo metroja in ga ni mogoče zgrešiti zaradi valovite strehe. No, in seveda zato, ker meri 400 metrov v širino, 500 v dolžino ter 100 v višino.

Orjaški galeb
V središču stavbe stoji orjaški vodni park, Paradise Island, približno 400 tisoč kvadratnih metrov pa je namenjenih zgolj nakupovanju. Stavba stoji neposredno naproti čengdujskega Centra sodobnih umetnosti, ki ga je oblikovala Zaha Hadid (in je zdaj v senci orjaškega soseda skoraj izgubljen). Njeno obliko je navdahnilo "temeljito razdelano, poglobljeno poznavanje oceanov", oblikovna zasnova pa temelji na silhueti galebov v letu in valujočega morja.

Ob vhodu v stavbo v človeka udari nežna morska sapica, "ki je tam zato, da bi bil človek omamljen, kot da uživa v čudovitih nebesih".

New Century Global Center je šele (velikopotezni) začetek večje prenove, oz. prvi korak proti načrtovanemu Čengduju, prestolnici pokrajine Sečuan na jugozahodu države. Odprtje so preračunali tako, da je sovpadlo z odprtjem novega kraka podzemne železnice; ta bo vodila tudi do novega letališča, ki ga bodo predvidoma dokončali do leta 2020.

Krasni novi svet?
"Državljani" globalnega središča za novo stoletje, ki lahko delajo v "udobnih in pompoznih pisarnah", počijejo v več kot tisoč luksuznih hotelskih apartmajih (ki imajo vsi pogled na morje) in nakupujejo v enem od največjih nakupovalnih središč na Kitajskem, nimajo pravega razloga, da bi kdaj šli domov. Še posebej, ker se zdi, da kmalu sploh ne bodo mogli več pobegniti iz službe. "To je moderno mesto idilične lepote," mu poje hvalo promocijski video, "kjer je rekreacija postala osrednja vrednota modernih poslovnih osnutkov, posel pa je način življenja."