Drugo
Ministrstvo za kulturo
Nevladne organizacije so tožbe na upravnem sodišču vložile po rezultatih razpisa za izbor javnih kulturnih programov na področju umetnosti za obdobje 2018–2021, po katerem so nekatere nevladne organizacije dobile manj sredstev, druge pa ostale brez štiriletnega financiranja. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Odvetnik Dino Bauk je pojasnil, da je znotraj tega vprašanja bistvena težava, na kateri temelji tožbeni zahtevek, ali so bile te odločbe dovolj obrazložene. Foto: BoBo
Dragan Živadinov
Ustanovitelj Zavoda Delak Dragan Živadinov pa se sprašuje, ali želi kulturna politika zavedno izbrisati kritično umetnost in ukiniti kritične nevladne organizacije ali pa so za rezultate razpisa krivi nekompetentni uradniki. Foto: BoBo

Dodaj v

Nevladniki s tožbami nad MK, ki se je "izkazal za odtujen in vase zaprt birokratski stroj"

MK: tožbe so brezpredmetne
24. september 2018 ob 15:32
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predstavniki šestih nevladnih organizacij so danes predstavili razloge, zaradi katerih so vložili tožbe zoper ministrstvo za kulturo (MK).

V skupnem sporočilu za javnost so zavod Maska, Emanat, Zavod Delak, Mesto žensk – Društvo za promocijo žensk v kulturi, MoTA – Muzej tranzitorne umetnosti in Nomad Dance Academy Slovenija, ki so MK tožili, opozorili na netransparentnost postopka in zapisali, da se je ministrstvo "izkazalo za odtujen in vase zaprt birokratski stroj, nezainteresiran za živo umetniško dogajanje".

Nepravilnosti pri vodenju postopka
Kot pravijo, so se za tožbe odločili zaradi nepravilnosti pri vodenju postopka štiriletnega programskega razpisa, na odločbe ministrstva se namreč ni bilo mogoče pritožiti.

Nevladne organizacije so tožbe na upravnem sodišču vložile po rezultatih razpisa za izbor javnih kulturnih programov na področju umetnosti za obdobje 2018–2021, po katerem so nekatere nevladne organizacije dobile manj sredstev, druge pa ostale brez štiriletnega financiranja.

Nepregleden, nejasen, nestrokoven
Janez Janša
iz zavoda Maska je pojasnil, da se tožba ne osredotoča na vsebino odločb omenjenega programskega razpisa, ampak na postopek odločanja. Ta je nepregleden, nejasen in nestrokoven, prevzemanje odgovornosti pa se prenaša s strokovnih komisij na ministra za kulturo in obratno. To vse, kar je bistvena težava, pa vpliva na razvoj organizacij, je poudaril.

Odvetnik Dino Bauk je pojasnil, da je znotraj tega vprašanja bistvena težava, na kateri temelji tožbeni zahtevek, ali so bile te odločbe dovolj obrazložene. Po njihovem prepričanju niso bile, "ta neobrazloženost odločb pa pod vprašaj postavlja strokovnost same odločitve".

Na ministrstvu po besedah tožnikov trdijo, da so tožbe brezpredmetne, češ da so organizacije dobile sredstva za izvajanje projektov na drugih, kasnejših razpisih. A ti razpisi, kot opozarjajo nevladniki, so neprimerljivi, takšno ravnanje, ki vodi v diskreditacijo tožečih organizacij pa nesprejemljivo. Zato spominjajo na v koalicijski pogodbi zapisane namere o urejanju položaja nevladnih organizacij, od novega ministra pa pričakujejo, da bo obljubljeno začel nemudoma izvajati.

Uresničevanje javnega interesa v kulturi
Janša se čudi, da kulturna politika, "ni iznašla nekega mehanizma, da bi 25 let po tem, ko se je pojavil ta način produkcije, dala nevladnim organizacijam možnost kontinuiranega delovanja, po drugi strani pa istočasno našla vzvode, da bi nove organizacije, novi umetniki in nove prakse našli prostor in postali del uresničevanja javnega interesa v kulturi".

Ustanovitelj Zavoda Delak Dragan Živadinov pa se sprašuje, ali želi kulturna politika zavedno izbrisati kritično umetnost in ukiniti kritične nevladne organizacije ali pa so za rezultate razpisa krivi nekompetentni uradniki.

MK ne razume nevladnega sektorja
Po prepričanju Luke Prinčiča iz zavoda Emanat je težava globlja, da ministrstvo za kulturo ne razume nevladnega sektorja, s čimer se je strinjal tudi predstavnik Nomad Dance Academy Slovenija Rok Vevar, ki je dejal, da imajo nevladne organizacije v javni sferi karakteristiko popolne anonimnosti. Po njegovem bi moralo ministrstvo nujno redefinirati tudi umetniško delo, ki ni zgolj proizvod, ampak ustvarjalni in proizvodni proces.

Novinarske konference sta se med drugim udeležila tudi Jadranka Plut, predsednica Asociacije v odstopu, ki je trenutno zaposlena v kabinetu ministra za kulturo za področje nevladnih organizacij in samozaposlenih v kulturi, ter državni sekretar na ministrstvu za kulturo Jan Škoberne, ki je napovedal odprtost za dialog; v četrtek bo namreč objavljen predlog zakona o kulturnem evru. Jadranka Plut pa je dodala, da se v tem trenutku "stvari že odvijajo" na področju pravilnika o strokovnih komisijah.

N. Š.
Prijavi napako
Komentarji
Lara Craft
# 24.09.2018 ob 16:24
Hmmm, v kakšni vlogi je bila na novinarski konferenci Jadranka Plut? Kot predsednica društva Asociacija ali kot zaposlena na Ministrstvu za kulturo? Konflikt interesov, pa tako ...
Sorrento
# 24.09.2018 ob 18:27
Sram naj jih bo!

Ni lepšega kot sam sebe razglasiti za "kulturnika" in prisiliti sodržavljane, da te preživljajo do smrti.
krucyfix
# 24.09.2018 ob 16:19
To ministrstvo se osredotoča na zagotavljanje "kulturnega" denarja za plače svojih zaposlenih, kulturna produkcija jih ne zanima ;)
mr. pp
# 24.09.2018 ob 20:15
Kateri Janez Janša je to? Baje jih je več:-) sicer pa občudujem, kako znajo nekateri svoje početje predstaviti kot umetnost... in seveda dobiti denar za to.
johan-kg
# 24.09.2018 ob 17:10
A to je spet samo performans? No ja, ali pa poskus instalacije - na državni proračun.
rumalina
# 24.09.2018 ob 16:20
Zakaj pomotoma imenujejo te organizacije za nevladne? Ker so tako globoko v riti levih vlad, da se iz nje sploh ne vidijo.
paver
# 24.09.2018 ob 15:50
Pijavke.
velenjcan
# 24.09.2018 ob 18:16
Zmanjšat število zaposlenih na MK, pa bodo stvari takoj bolj pregledne
gospod iskreni
# 24.09.2018 ob 16:57
Sedaj je na kulturnem ministrstvu vas človek pa spet ni okej. Po Turku ste sprožal tako gonjo
knedlck
# 25.09.2018 ob 09:05
Ce se ne mores prezivljati sam s tem kar delas, potem je to hobi in si najdi sluzbo. Jest bi se tudi moj hobi spremenil v "sluzbo", drzava naj me pa prezivlja, kam se za to prijavim?
plavired
# 24.09.2018 ob 22:30
A bodo te tožbe tudi financirane iz javnih sredstev? Matr tole 20 kratnik originalnega Janeza Janše.

Bivši uporabnik
# 24.09.2018 ob 21:01
Kako se lahko ti "nevladniki" imajo za nevladnike in "indije" če pa se za prezivetje zanasajo na denar, ki jim ga da, nihce drug kot, vlada...
Edini nevladnik v tej dezeli je šiško... Se rogovci in metelkiva nostop molijo roke in proaijo za denar vlado (nato pa grizejo roko, ki jih hrani).
rumalina
# 24.09.2018 ob 20:30
mr.pp, zelo preprosto, kateri tepček se norčuje iz Janše, je odlično plačan umetnik, kdor pa se norčuje iz levičarjev, pa je to sovražni govor.
prizemljen
# 25.09.2018 ob 18:50
Če se obeta kaj denarja, je Živadinov gotovo zrave. Pogoltni lažnjivi kljukec.
krucyfix
# 25.09.2018 ob 10:19
> Sedaj je na kulturnem ministrstvu vas človek pa spet ni okej.

Problem je da je dotični človek sicer precej razumnejši od predhodnika ampak preveč zmeren da bi se znal postavit za svoj resor in malo zrahljat zanko okrog vratu kulture, ki se je zategnila v času krize. Kriza se je medtem za ene že lep čas nazaj končala (in že pričakujejo naslednjo), je pa res da se marsikdo tudi v "realnem" sektorju še ni opomogel od nje, so ga neoliberalci trajno privili. Od povprečnih spletnih komentatorjev sicer razumevanja smisla kulture ne moreš pričakovat.
hehet
# 24.09.2018 ob 20:48
Nobena razvita država nima tega ministrstva, in sklepam, da zato obstaja zelo dober razlog. Čas, da se zadeva ukine. Ti tipi se tudi ne morejo sklicevati na pomen slovenske kulture, ker v njihovem delovanju ni nič slovenskega.
Če bi jih Prešeren videl danes, bi sam poklical žandarmerijo nadnje.
heristalski166
# 24.09.2018 ob 22:42
ja janez janša je kr med uspešnejšimi slovenski umetniki kot pravi plavired, ob tem da večina davkoplačevalcev nima pojma o čem se gre
heristalski166
# 24.09.2018 ob 22:33
me pa prav zanima kako bo jadranka plut kej obvladala usedlane aparatčike ne MK, k so jo tok polna usta, al jih bo samo še zagovarjala kot tipičen sell out, tut to k vsi tok štartajo na ministra k ma najmanj pojma, pa tut moči ne več kot tok, je samo podpisovalec špehov, vladajo pa zaščiteni birokrati zaposleni za nedeoločen čas na kolektivni pogodbi je tut neki
heristalski166
# 24.09.2018 ob 22:29
sej so ti nevladniki tut vase zaprt stroj štancanja birokracije in druženju čim bolje financiranemu zaključenih družb, kar se finančno zelo slabo izzide, tudi tisti ki najbolj obvladajo slovensko umetnost, tj občinsko, državno in evropsko birokracijo dobijo ene 1000 € na mesec, veliko je zelo revnih, delajo pa s tem svojim životarjenjem veliko uslugo birokratom, ki vlečejo sigurno službice in dobre plačice, dokaj poneumljajoče, ampak kr vredu in jim uboščki iz nevladnega sektorja operejo denar, se zdi dokaj neuravnotežena kupčija, čeprav majo najboljši med nevladniki tut veze na mk
Kazalo