Dražbena hiša ne navaja nobene izklicne cene, a na podlagi podatkov o tem, za kakšne vsote se je paviljone galerije Serpentine prodajalo v preteklosti, je realno pričakovati znesek, višji od 500 tisoč funtov. Foto: Serpentine Galleries
Dražbena hiša ne navaja nobene izklicne cene, a na podlagi podatkov o tem, za kakšne vsote se je paviljone galerije Serpentine prodajalo v preteklosti, je realno pričakovati znesek, višji od 500 tisoč funtov. Foto: Serpentine Galleries
Zaha Hadid je leta 2014 o paviljonu zapisala, da so bile pomemben vir navdiha zanjo geometrične oblike Kazimirja Maleviča. Foto: Sotheby's

Konstrukcijo, ki se razteza na 23 kvadratnih metrih - Zaha Hadid jo je poimenovala Lilas - v teh dneh postavljajo na posestvu Chatsworth v Derbyshiru, ki je v lasti družine Cavendish, vojvod Devonshirskih.

Paviljon bo osrednji eksponat tradicionalne razstave Beyond Limits, ki jo na deželi organizira dražbena hiša Sothesby's - kar seveda pomeni, da bodo vsi eksponati, tuddi paviljon Zahe Hadid, na prodaj. Kurator razstave Simon Stock se sicer zaveda, da se paviljon Lilas zelo razlikuje od podeželske kulise, kjer trenutno stoji - a po njegovem mnenju "se ne tepeta, pač pa se komplementirata, tako kot steklena piramida dopolnjuje Louvre. Zelo mamljiva struktura je, kar pritegne te k sebi, neverjetno je."

V resnici šele rezervni načrt
Leta 2007 sta si dansko-islandski umetnik Olafur Eliasson in arhitekt Kjetil Thorsen za paviljon zamislila posebej za to priložnost oblikovano jekleno strukturo. A visoka cena materialov, ki jih je načrt predvideval, je konstrukcijo upočasnila oziroma ustavila. Vskočila je Hadidova, ki je pred tem oblikovala paviljon za leto 2000, in prispevala odlično arhitekturno rešitev v zadnjem trenutku.

Po izteku začasne razstave je bil ta, kot narekuje tradicija, prodan najvišjemu ponudniku - v last ga je dobil zasebni zbiratelj, ki pa bi mu zdaj s pomočjo dražbene hiše Sothesby's našel nov dom. Dražbena hiša ne navaja nobene izklicne cene, a na podlagi podatkov o tem, za kakšne vsote se je paviljone galerije Serpentine prodajalo v preteklosti, je realno pričakovati znesek, višji od 500 tisoč funtov.

Lepota s pridihom žalosti
Načrt, vključiti paviljon Hadidove v to razstavo, je menda obstajal, še preden je slovita arhitektka marca v 66. letu nenadoma preminila. Organizatorji pa priznavajo, da njena odsotnost dogodku dodaja čustveno težo. "Še toliko bolj čudovito je, da nas ta mojstrovina lahko spomni, kakšen neverjeten doprinos k arhitekturi je naredila," je za britanski Guardian komentirala Julia Peyton-Jones, nekdanja direktorica galerije Serpentine.