Lani so v lipiški kobilarni našteli 10 odstotkov obiskovalcev več kot leto prej, letos pa v upravi napovedujejo 13 odstotkov več obiskovalcev kot lani. Foto: BoBo
Lani so v lipiški kobilarni našteli 10 odstotkov obiskovalcev več kot leto prej, letos pa v upravi napovedujejo 13 odstotkov več obiskovalcev kot lani. Foto: BoBo
Ivo Svetina
Udeleženci novinarske konference so precej časa posvetili tudi problematiki prodaje slovenskih vodnih virov. Po besedah pesnika Iva Svetine so prizadevanja za ohranitev konj in kakovostne pitne vode namreč povezana precej bolj, kot meni večina. Foto: Bobo
Združenje pisateljev skrbi konjereja

Pesnik Boris A. Novak trenutno stanje v Kobilarni Lipica razume kot rezultat neustreznega ravnanja vseh dozdajšnjih vlad, ki so med drugim dopuščale, da v območje kobilarne posegajo igralniški turizem, igrišče za golf in namere o intenzivni pozidavi zemljišč. Tudi predlagane spremembe zakonodaje so po njegovem mnenju "množični turizem, ki tja ne sodi".

Voda na avstrijski mlin?
Kot je poudaril, želijo pobudniki novele zmanjšati čredo lipicancev, kar ima lahko zelo škodljive posledice. "Obstaja nevarnost, da bomo izgubili nekaj izjemno pomembnega in dragocenega," je opozoril in izpostavil, da lahko z zmanjšanjem črede pravico do zaščite lipicanca dobi Avstrija. Izrazil je tudi veliko obžalovanje, da v škodo kobilarne deluje tudi lokalno okolje, ki novelo podpira.

Da lahko Kobilarna Lipica z zmanjšanjem črede izgubi rejski primat, je opozoril tudi njen direktor Boštjan Bizjak. Ob tem je poudaril, da je kobilarna ponovno izboljšanje poslovnih rezultatov dosegla prav s ponovno predstavitvijo kot konjerejska destinacija, čeprav so stroške za promocijo hkrati zmanjšali za štirikrat. Izpostavil je tudi, da povsod po Evropi nad kobilarnami bedijo kmetijska ministrstva.

Kaj bodo storili, če bo novela potrjena, se bodo po njegovih besedah odločili v prihodnjih dneh, je pa poudaril, da obstaja kar nekaj pravnih poti.

Tudi projektant celovite obnove Kobilarne Lipica Matej Mljač je izrazil obžalovanje, da lokalna skupnost ni prepoznala velikega koraka naprej, ki so ga v kobilarni dosegli v zadnjem času. Z obnovo so po njegovih besedah naredili ogromno, prepričanje lokalne skupnosti o nujnosti združitve javnega zavoda in turističnega dela pa je zgrešeno, je poudaril.

Lipicanci in pitna voda - povezani vprašanji
Udeleženci novinarske konference so precej časa posvetili tudi problematiki prodaje slovenskih vodnih virov. Po besedah pesnika Iva Svetine so prizadevanja za ohranitev konj in kakovostne pitne vode namreč povezana precej bolj, kot meni večina. Konji namreč predstavljajo precej več kot le delovno žival, na kateri je temeljil zgodovinski in gospodarski razvoj.

Z njim se je strinjal tudi pesnik Veno Taufer, ki je prikrito prodajo družbe Costella označil za nedopustno dejanje, zoper katerega je treba nemudoma ukrepati.

Predlog novele zakona o Kobilarni Lipica, ki predvideva ponovno združitev kobilarne in turistične dejavnosti, so aprila v parlamentarni postopek vložili poslanci SMC-ja in DeSUS-a. Prinaša tudi prenos pristojnosti za Lipico s kmetijskega na gospodarsko ministrstvo. Pod novelo sicer ni bilo podpisov SD-ja, saj prvak SD-ja in kmetijski minister Dejan Židan že dalj časa opozarja na tveganja, ki jih prinaša vnovična združitev.

Združenje pisateljev skrbi konjereja