Židan poudarja, da bi morala biti na prvem mestu skrb za lipicance. Foto: BoBo
Židan poudarja, da bi morala biti na prvem mestu skrb za lipicance. Foto: BoBo
Združevanje kobilarne in turizma v Lipici

Kobilarna Lipica in Lipica Turizem bosta po odločitvi vrha koalicije znova postali enovito podjetje. Takšno podjetje je pred negativnim mnenjem računskega sodišča iz 2012 in vnovično razdružitvijo po sprejetju zakonskih sprememb v 2014 sicer že obstajalo.

Predlagana rešitev je všeč gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku, naklonjen ji je tudi predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Marko Jazbec. Ravno SDH namreč od letos upravlja z državno naložbo v Lipici Turizmu, ki pa je v nezavidljivem finančnem položaju. Že dalj časa se giblje na robu stečaja in zato ni sposobna vlagati v Hotel Maestoso.

Židan se boji finančnega izčrpavanja
Kmetijski minister Židan, ki se s predlagano rešitvijo ne strinja, predlaga, da bi turistična dejavnost delovala ločeno od osnovne dejavnosti skrbi za lipicanca. Boji se, da bi se za pokrivanje izgub turističnega dela začela finančno izčrpavati kobilarna. Zato mu je žal, da se je koalicija kljub temu, da je bilo v zadnjih letih narejenih kar nekaj koristnih zadev, odločila za koncept, ki ga predlaga ministrstvo za gospodarstvo.

Ob tem je opozoril, da se je enovito podjetje v preteklosti že izkazalo za zgrešeno idejo, saj je šlo v veliki meri za izčrpavanje javnega dela na račun tistega, ki mora znati ekonomsko živeti samostojno. Opozoril je tudi na pomisleke računskega sodišča in potrebe kobilarne.

Združevanje kobilarne in turizma v Lipici