V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) vabijo na voden ogled z ladjico, na kateri bodo zapluli med arhitekturne dosežke glavnega mesta in si z edinstvene perspektive ogledali mostove, vrvi, Plečnikove ureditve in spoznali pomembnejše prenove ob reki. Foto: MAO
V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) vabijo na voden ogled z ladjico, na kateri bodo zapluli med arhitekturne dosežke glavnega mesta in si z edinstvene perspektive ogledali mostove, vrvi, Plečnikove ureditve in spoznali pomembnejše prenove ob reki. Foto: MAO
Poletna muzejska noč je največja promocijska akcija slovenskih muzejev in galerij. Foto: BoBo
V Tehniškem muzeju Slovenije vabijo na dogodek, ki so ga poimenovali Na kraju zločina. Med 19.30 in 22.30 bo Nacionalni forenzični laboratorij demonstiral različne načine iskanja in zavaorvanja sledi.
V Tehniškem muzeju Slovenije vabijo na dogodek, ki so ga poimenovali Na kraju zločina. Med 19.30 in 22.30 bo Nacionalni forenzični laboratorij demonstiral različne načine iskanja in zavaorvanja sledi. Foto: Tehniški muzej Slovenije
Poletna muzejska noč

Večina muzejev in galerij bo imela v okviru letošnje Poletne muzejske noči, ki bo že štirinajsta po vrsti, v soboto bodo vrata za obiskovalce odprta vse do polnoči. Po besedah koordinatorice projekta Irene Marušič je program namenjen vsem starostnim skupinam, družinam in posameznikom.

Celotni program po vsej Sloveniji si lahko pogledate na tej povezavi, za prestolnico pa tukaj.

Projekt, ki se odvija pod okriljem Skupnosti muzejev Slovenije, se bo letos odvijal v več kot 50 slovenskih mestih in krajih. Pridružuje se mu približno 80 institucij z več kot 50 programi, ki so namenjeni obiskovalcem vseh starosti.

Druženje ob ognju in mistični čas solsticija
Marsikje bodo izkoristili ure, v katerih so vrata galerijskih in muzejskih stavb običajno zaprta, in pripravili dogodke, ki jih je mogoče izvesti le ponoči. V Tehniškem muzeju pripravljajo na primer predstavitev Na kraju zločina, ki jo bo pripravil Nacionalni forenzični laboratorij, v Ekomuzeju Pivških presihajočih jezer vabijo na nočno druženje ob ognju, v Parku Škocjanske jame pa na vodstvo, ki so ga poimenovali Mistični čas solsticija.

V Pilonovi galeriji v Ajdovščini odpirajo razstavo, na kateri pod naslovom Mušič Pregelj Stupica predstavljajo vrhunce slovenskega modernizma v drugi polovici 20. stoletja. V Narodnem muzeju Slovenije vrata odpira razstava Najstarejša ohranjena čipka na Slovenskem. V novomeškem Dolenjskem muzeju pa večer posvečajo Prazniku situl. Obiskovalce bodo popeljali med ohranjenimi arheološkimi sledmi Dolenjske, večer pa bo minil tudi v znamenju lokostrelstva in iskanja skritega zaklada.

V znamenju 25-letnice samostojnosti države
Posebne rdeče niti letošnja muzejska noč nima, vseeno pa se je več organizatorjev vezalo na zaznamovanje 25-letnice samostojnosti Slovenije. V državnem zboru so ob tej priložnosti pripravili razstavo Osamosvojitev Slovenije in njeni simboli.

Fotoreporterji o samostojni Sloveniji
V Muzeju novejše zgodovine Slovenija so odprli razstavo z naslovom Samostojni! - fotografije in fotoreporterji o samostojni Sloveniji in vojni. Na ogled so fotografije 46 fotoreporterjev in novinarjev, nekatere že močno prepoznavne, druge objavljene prvič. Predsednik državnega zbora Milan Brglez je v uvodnem nagovoru dejal, da nas muzej z razstavo, s katero se poklanja rojstnemu dnevu naše države, hkrati s pomočjo fotografij številnih fotoreporterjev in novinarjev slikovito spominja na to prelomno zgodovinsko obdobje, od katerega letos mineva že četrt stoletja.

Ob vse večji časovni oddaljenosti sicer po njegovih besedah pogosto pozabljamo, da je bilo snovanje slovenske države zgodovinsko dejanje, zgodovinski proces, ki je v tistih dinamičnih in prelomnih časih zahteval veliko truda, poguma in iskrenega sodelovanja. Prav tako pozabljamo, da se zahtevnosti procesa samega, pa tudi njegove negotovosti in vprašljivosti tedaj verjetno niti nismo popolnoma zavedali. "Takrat smo zgolj sledili zadanemu cilju, to je odločitvi, da je samostojna država tisto, kar si resnično želimo," je dejal. Sprehod skozi pričujočo fotografsko razstavo po Brglezovih besedah prikliče prenekatere spomine na čase, ki so bili vse prej kot idilični ali enostavni, čeprav si jih radi slikamo kot čase vsesplošne enotnosti in sloge. "Ne, razlike in razhajanja so bila, tako kot danes, tako kot bodo najbrž vedno, temu ni mogoče oporekati. Res pa je, da smo bili bolj solidarni, da smo imeli več posluha za sočloveka in za skupno dobro," je še dejal.

Povezovalni projekt, prilagojen na urbano območje
Gre za največjo promocijsko akcijo slovenskih muzejev in galerij, tej akciji pa se pridružujejo tudi številni zavodi in ustanove, dejavni na področju kulturne dediščine, umetnosti, kulture ali zgodovine.

"Povezovalni projekt, prilagojen na urbano območje, je bil že od začetka zasnovan tako, da predstavlja ustanove in njihove vsebine kot prostore sproščenega preživljanja prostega časa. Ideja se je porodila iz poznavanja podobnih dogodkov v tujini in iz želje na privlačen način predstaviti razstavišča javnosti in jih približati ljudem," so zapisali organizatorji.

Akcija je med ljudmi vse bolj priljubljena in tako število obiskovalcev Poletne muzejske noči iz leta v leto rase ter se giblje od 20.000 do 25.000. Lanska Poletna muzejska noč je kljub slabemu vremenu pritegnila 39.000 obiskovalcev. Udeležba sicer doseže vrhunec v poznih večernih urah, dogodka pa se udeležuje tudi vedno več tujcev.

Poletna muzejska noč