Sergej Filin je po obrazu in vratu dobil opekline tretje stopnje. Foto:
Sergej Filin je po obrazu in vratu dobil opekline tretje stopnje. Foto:
Direktor Bolšoj teatra Anatolij Iksanov je prepričan, da je bil cilj napada na direktorja baleta ustvarjanje nesoglasij znotraj gledališča, krivca pa "naj iščejo med tistimi, ki bi jim bilo ogrožanje vodstva gledališča v korist".

"V okviru preiskave (...) so moskovski policisti danes zaslišali enega od osumljencev," je v sporočilu za javnost danes zapisala policija. Ni še znano, kdo je to, je pa prvi zaslišani osumljenec (in ne le priča).

Osumljenec naj ne bi bil član svetovno znanega baleta, je neimenovani predstavnik zakona povedal za Life News, ruski tabloid, ki je znan po svojih dobrih zvezah z varnostnimi silami; vir je namignil še, da policija še vedno ne ve, kdo naj bi napad naročil.

Zamaskirani napadalec je nekdaj vrhunskega baletnika Filina, ki je bil leta 2011 imenovan za umetniškega direktorja Bolšoj teatra, 17. januarja z žvepleno kislino polil po obrazu. Neznanec ga je pozno zvečer, ko se je vračal domov, poklical po imenu in mu, ko se je Filin obrnil, nevarno snov pljusknil v obraz. Dogodek je - sicer v zelo slabi ločljivosti - ujela bližnja varnostna kamera, Filin pa je tako ali tako pozneje izjavil, da mu je popolnoma jasno, kdo je kriv za napad, da pa teh podatkov še ne more javno razkriti.

Najbrž bo spet videl
Zaradi hudih opeklin in poškodbe oči se je 42-letni direktor najprej zdravil v Moskvi, nato pa so ga prestavili v bolnišnico v Aachnu. Nemški zdravniki pravijo, da bodo lahko rešili vsaj del Filinovega hudo poškodovanega vida.


Žrtev obtožuje svoje tekmece
Filin naj bi bil pred napadom tarča groženj, dobival je številne anonimne telefonske klice, na avtomobilu pa so mu prerezali gume - vse to pa zato, ker naj bi ga nekdo skušal odstraniti z njegovega visokega položaja. Njegovi sodelavci so povedali tudi, da v najbolj znanem ruskem gledališču vlada hudo rivalstvo, ki bi bilo lahko povod za napad. V okviru preiskave je policija zaslišala že več članov Bolšoj teatra, a le kot priče. V teatru so sicer v svojem sporočilu za javnost že zapisali, da se jim bo direktor lahko pridružil na njihovi poletni turneji v Londonu.