Postojnska jama je Grad Jama v najem dobila do konca leta 2028. Foto: BoBo
Postojnska jama je Grad Jama v najem dobila do konca leta 2028. Foto: BoBo

Poleg Postojnske jame so se na razpis prijavili še Adelsberg, Zavod Znanje Postojna in Rave, so sporočili z ministrstva.

Grilc je najugodnejšega ponudnika izbral na podlagi pogojev in meril, ki so bili navedeni v javnem zbiranju ponudb - višina najemnine, vzpostavitev učinkovitega sodelovanja z lokalno skupnostjo ter jasno določene, izvedljive in ustrezne aktivnosti za popularizacijo kulturnega spomenika.

Izbrani ponudnik Postojnska jama je ponudil najemnino v vrednosti 33 odstotkov od letnih prihodkov od najete nepremičnine oziroma najmanj 240.000 evrov letno. V zavezi je navedel sovlaganja v lokalno komunalno infrastrukturo v obsegu 45.000 evrov letno, in sicer za sovlaganja v čistilno napravo, čiščenje in vzdrževanje javnih površin ter sofinanciranje skladno z vizijo umika prometa iz Predjame.

Osnovni obliki promocije kulturnega spomenika sta s sodobnimi sredstvi podprta predstavitev edinega ohranjenega jamskega gradu v Evropi in njegova promocija kot svetovne znamenitosti, vrasle v kraško okolje s svojimi zgodbami in interpretacijo srednjeveškega življenja, ki tvori celoto tudi z naravnimi vrednotami, posebej s Predjamskim jamskim sistemom, so sporočili z ministrstva.

V gradu bodo z upoštevanjem klimatskih razmer, predvsem vlage, razstavljene muzealije, ki jim ta ne škoduje, sicer pa njihove replike, ki se bodo primerno vključevale v zgodbo oziroma doživljanje življenja srednjega veka in Erazma Predjamskega.