Različni poletni festivali so postali stalnica ptujskih večerov, ki v mesto privabijo več deset tisoč obiskovalcev. Foto: BoBo
Različni poletni festivali so postali stalnica ptujskih večerov, ki v mesto privabijo več deset tisoč obiskovalcev. Foto: BoBo

Organizatorji omenjenih festivalov so v spletni peticiji občino pozvali, naj z dvigom finančnih sredstev vzpostavi razmere za normalno delovanje festivalov, ki v mesto vsako leto privabijo več deset tisoč obiskovalcev. "Festivali že vrsto let delujejo v nestabilnem okolju z vse višjimi standardi in pričakovanji. Brez sprememb v financiranju festivali v bodoče v dosedanji obliki ne bodo več izvedljivi," so zapisali Mladen Delin, Jernej Forbici in Aleš Šteger, ki občino pozivajo, da od leta 2017 dvigne podporo na vsaj 30 odstotkov proračuna festivalov.

Občina zdaj financira festivale z deležem v višini od 15 do 20 odstotkov proračuna festivalov, kar je po njihovih ocenah "daleč pod primerljivimi standardi za podobne vrhunske neprofitne prireditve v javnem interesu z visoko mednarodno prepoznavnostjo".

Na občini opominjajo, da je proračun Mestne občine Ptuj za leto 2016 precej manjši kot prejšnja leta, pri tem pa poudarjajo, da se sofinanciranje omenjenih festivalov ni zmanjšalo.

Župan je lani predstavil idejo o skupnem "sponzorskem bazenu", v katerem bi se zbirala sredstva za takšne projekte. Na enem mestu bi bila tako zbrana sredstva, ki jih zberejo na občini, kot tista, ki jih zberejo posamezni organizatorji, nato pa bi se razdelila.

Kot pojasnjujejo na občini, se organizatorji poletnih festivalov s to idejo niso strinjali, zato vanjo niso bili vključeni, so pa na takšen način zbrali za letošnje Kurentovanje okoli 170.000 evrov. "Župan še vedno išče sredstva in upa, da mu jih bo uspelo še kaj dobiti, saj je pripravljenost sponzorjev odvisna tudi od njihove trenutne poslovne situacije," so še poudarili na občini.

Organizatorji poletnih festivalov v današnjem javnem pismu županu očitajo sprenevedanje. "Organizatorji festivalov uradno niso bili obveščeni niti o višini zbranih sredstev niti o sponzorjih, ki so sponzorska sredstva namenili tudi za festivale, ne le Kurentovanje," so med drugim zapisali.