Upravni odbor je na včerajšnji izredni seji potrdil izbor Jožeta Možine, avtorja filma Pedro Opeka, dober prijatelj, za prejemnika nagrade Prešernovega sklada. Foto: RTV SLO
Upravni odbor je na včerajšnji izredni seji potrdil izbor Jožeta Možine, avtorja filma Pedro Opeka, dober prijatelj, za prejemnika nagrade Prešernovega sklada. Foto: RTV SLO
Strokovna komisija Prešernovega sklada za scensko umetnost pod vodstvom Nataše Barbare Gračner je po dodelitvi nagrade kandidatu, ki ga komisija ni predlagala, protestno odstopila. Foto: BoBo

V SDS-u izredno sejo zahtevajo, ker menijo, da minister za kulturo Uroš Grilc izvaja pritisk na upravni odbor Prešernovega sklada. V poslanski skupini največje opozicijske stranke menijo, da minister nima nobene pravice, da komentira in posega v odločitve upravnega odbora ali kakšnih drugih strokovnih teles. Minister Grilc s tem, ko se je vključil v odločitve upravnega odbora Prešernovega sklada, izvaja nedopusten politični pritisk, menijo poslanci SDS-a.

V Državljanski listi dogodke in izjave v povezavi z odločitvijo o letošnji podelitvi nagrade Možini ter z odstopom strokovne komisije za scensko umetnost označujejo kot posledico splošnega stanja v ideološko razcepljeni slovenski družbi.

Ob tem dodajajo, da bi se moral upravni odbor pri svojih odločitvah izogibati situacijam, ki slovensko javnost še bolj delijo, in ob tem pozivajo vse, ki so v slovenski kulturi na najdgovornejših položajih, da delujejo tako, da bo prostor kulture prostor sožitja, in ne prostor ideoloških delitev.

SDS: Minister je vključen v izvajanje diskreditacije Možine
"V PS SDS menimo, da gre za nedopusten politični pritisk, ki kaže, da je minister aktivno vključen v izvajanje diskreditacije Jožeta Možine in njegovega dela," so zapisali v pozivu za sklic izredne seje parlamentarnega odbora za kulturo, ki so ga naslovili na predsedujočo odboru Majdo Potrata.

Kot navajajo v poslanski skupini, je Grilc mnenja, da je upravni odbor ravnal v nasprotju z zakonskimi obveznostmi, s čimer se v SDS-u ne strinjajo. "Strokovne komisije so namreč delovna telesa upravnega odbora Prešernovega sklada, ki ima popolno odgovornost odločanja," so še zapisali.

SDS: Odbor naj obsodi Grilčev pritisk na upravni odbor
Odboru za kulturo predlagajo sprejetje treh sklepov: da se seznani z dodeljevanjem nagrad Prešernovega sklada, da pozove Grilca, naj ne posega v avtonomijo upravnega odbora Prešernovega sklada in drugih komisije, ter da obsodi politični pritisk ministra Grilca na upravni odbor Prešernovega sklada.

Upravni odbor Prešernovega sklada je nagrado Prešernovega sklada podelil Jožetu Možini za njegov film Pedro Opeka, dober prijatelj, ki ga strokovna komisija ni uvrstila v končni izbor. Strokovna komisija Prešernovega sklada je zato protestno odstopila.

Na včerajšnji izredni seji je upravni odbor Prešernovega sklada ponovno pregledal postopek predlaganja in izbire letošnjih Prešernovih nagrajencev in sklenil, da je nagrada dokumentarnemu filmu Jožeta Možine pravilna in strokovno utemeljena. Iz upravnega odbora je izstopil režiser Slavko Hren.