Rajanje do jutra ob ognju. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Rajanje do jutra ob ognju. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Za konec so poskrbeli energični Repetitor, ki so to poletje stalnica slovenskih festivalov. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Izdelki kiparske delavnice. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel

Sotočje Tolminke in Soče že tradicionalno najprej zasedejo metalci, nato reggeajaši, na vrhuncu poletja pa je čas za najstarejši še trajajoči dogodek v teh krajih - Sajeta.

Festival je tudi letos postregel s koncerti iz različnih žanrskih oziroma medžanrskih usmeritev. Konec tedna je v petek začel elektronski multumedijski nastop skupine Cirkulacija 2 z Bogdano Herman kot vokalom, večer so akustično nadaljevali Radical Improvisation duo + Mimesis s saksofonom, basom, klarinetom in bobni, energično pa so ga sklenili 7 that spells.

Zagrebčani so s svojim progresivnim in psihedeličnim zvokom glede na odziv občinstva nedvomno upravičili svoj sloves enega najboljših instrumentalnih bendov na območju nekdanje Jugoslavije.

V soboto je sledila predstavitev dela glasbene delavnice "Naked musicians" pod vodstvom Francesca Cuse, tako zatem pa nastop prekmurske ŠKM Bande in beograjskih Repetitorjev, ki so poskrbeli za naelektren konec festivala.

A kot vedno, Sajeta je bolj kot glasbeni program druženje večinoma z vedno istimi ljudmi, ki že vrsto let ob istem času obiskujejo ta edinstven košček Zemlje. Letos je bil obisk sicer malce manjši, opaziti pa je bilo tudi veliko več otrok, kar nedvomno priča o staranju rednih obiskovalcev.

In kaj se je spremenilo v deseti izdaji? Sajeta se je začela kot ustvarjalni tabor, vse bolj pa je postajala festival in brez kreativnosti, ki ga obiskovalci obiskujejo le še zaradi tradicije. Prav tako je zadnja leta tudi vse več glasbe, ki ne ustreza večini obiskovalcev. Po desetih letih ji je nekako zmanjkalo zagona, zaradi česar morajo organizatorji tehtno premisliti, kako voditi naprej duha Sajete.

V spodnji fotogaleriji si oglejte še nekaj utrinkov iz festivala.
(kliknite na fotografije za povečavo)