Picasso velja za najslavnejšega likovnega umetnika 20. stoletja. Njegovo delo obsega več kot 15.000 slik, grafik in plastik. Z Georgesom Braquom je osnoval umetniško smer kubizem. Foto: AP
Picasso velja za najslavnejšega likovnega umetnika 20. stoletja. Njegovo delo obsega več kot 15.000 slik, grafik in plastik. Z Georgesom Braquom je osnoval umetniško smer kubizem. Foto: AP

Hutin-Blayeva trdi, da ga je najela, da poskrbi za njihov prevoz in hrambo, vendar naj bi po tem ostala brez njih. Zato je zdaj vložila tožbo proti Thomasu, ki velja za enega glavnih pariških trgovcev z umetninami. Novica o aretaciji je prišla v javnost le nekaj ur po tem, ko so v New Yorku Picassovo mojstrovino Ženske iz Alžira prodali za 179,3 milijona dolarjev, s čimer je ta umetnina postala najdražja slika, kar so jih kdaj prodali na dražbi.

Catherine Hutin-Blay je podedovala veliko zbirko očimovih del po smrti svoje matere, Picassove druge žene Jacqueline leta 1986 in je lastnica gradu v Provansi, ki ga je slikar kupil leta 1958. Picasso in Jacqueline sta tam tudi pokopana.

Zgodba je bistveno širša
Thomas je poslovni partner švicarskega trgovca z umetninami Yvesa Bouvierja, ki je bil pred kratkim obtožen prevare ruskega oligarha Dimitrija Ribolovleva, sicer lastnika monaškega nogometnega kluba. V tem ruskem primeru naj bi dejansko šlo za primer ene največjih domnevnih goljufij na globalnem trgu umetnin.

Preiskavo vodi OCBC, francoski urad proti trgovini s kulturnimi dobrinami in če jim uspe zbrati zadosti dokazov, bo naslednji korak v postopku obtožba Thomasa. Neimenovani vir je po poročanju Telegrapha povedal, da naj bi bila ta aretacija del bistveno širšega delovanja v smeri zatrtja korupcije na umetnostnem trgu.

Preiskovalci so povedali, da je Hutin-Blayeva, edina hči Picassove druge žene, Thomasa prijavila že marca letos. Vendar ob tem niso razkrili, katere slike naj bi bile pogrešane, niti tega, kolikšna je ocena njihove vrednosti. Podali so le še informacijo, da je Thomas zdaj v preiskavi glede kraje, posesti ukradenega blaga in goljufije, obtožbe pa se nanašajo na obdobje med marcem 2012 in marcem letos.

Tatovi očitno obožujejo Picassa
Catherine Hutin-Blay se je že na začetku letošnjega leta pojavljala v medijih kot ena izmed civilnih tožnikov skupaj z drugimi Picassovimi družinskimi člani, ki so dosegli obsodbo upokojenega električarja in njegove žene, da sta prikrivala 271 ukradenih Picassovih umetniških del.

Picassa se dejansko drži sloves umetnika, katerega največ umetnin je bilo ukradenih.
Glede na zasebno bazo podatkov o izgubljenih in ukradenih umetninah Art Loss Register je več kot tisoč njegovih slik trenutno registriranih kot ukradenih, pogrešanih ali pa so predmet spora. Pred kratkim pa je bila ena izmed njegovih pogrešanih slik poslana kar po FedExu kot "božično darilo".