Direktor muzeja Neil MacGregor je dejal, da bo ta projekt instituciji omogočil izpolnitev njenih razsvetljenskih načel, in dodal, da ni namenjen nadomestitvi izkušnje resničnega muzeja, temveč njeni dopolnitvi. Foto: EPA
Direktor muzeja Neil MacGregor je dejal, da bo ta projekt instituciji omogočil izpolnitev njenih razsvetljenskih načel, in dodal, da ni namenjen nadomestitvi izkušnje resničnega muzeja, temveč njeni dopolnitvi. Foto: EPA

Od tega tedna se lahko tako izognete gneči in si ogledate več kot 4.500 razstavnih eksponatov prek spleta. Aktualni direktor leta 1753 ustanovljenega muzeja Neil MacGregor je dejal, da bo ta projekt instituciji omogočil izpolnitev njenih razsvetljenskih načel, in dodal, da ni namenjen nadomestitvi izkušnje resničnega muzeja, temveč njeni dopolnitvi.

Pri projektu, za katerega so potrebovali 15 mesecev, je sodeloval Googlov uslužbenec, ki je krmilil kamero na kolesih. To omogoča dostop tudi do posameznih izrednih eksponatov, ki so preobčutljivi, da bi bili neprestano razstavljeni.

V notranjost Britanskega muzeja lahko vstopite prek te povezave


Od mačjih videov k mačjim skulpturam?

Direktor Googlovega kulturnega inštituta Amit Sood pa je izrazil upanje, da bo projekt pomagal spreobrniti internetno generacijo, ki je odrasla z "mačjimi videi", in jo usmeriti h kulturi na način, da se zvabi v muzej na ogled obširne muzejske zbirke mačjih skulptur. Dodal je še, da lahko zdaj posamezniki uživajo v ponudbi "od doma ob kozarcu vina" in seveda brez gneče.

Britanski muzej se lahko že zdaj pohvali s 6,7 milijona obiskovalcev letno, zaradi česar so se odločili za gradnjo novega širšega vhoda, da bodo lahko laže obvladovali naval obiskovalcev. Googlov kulturni inštitut je eksponate snemal zunaj obratovalnega časa muzeja s posebnimi žarnicami, s katerimi so zagotovili, da je razsvetljava ostala enaka skozi vse prostore.

Od sanj do (virtualne) resničnosti
Direktor muzeja je še povedal, da je bil ta ustanovljen z idejo odprtosti in s fantazijo 18. stoletja, da bi to lahko bil muzej sveta. "Pretvoriti sanje iz 18. stoletja v resničnost je zares velik korak." Dodal je še: "Današnji svet je drugačen, način dostopa do informacij se je revolucioniral z digitalno tehnologijo. Ta nam omogoča razsvetljenskim idealom, na katerih je zrasel muzej, dati novo realnost."

Nekateri drugi muzeji v Veliki Britaniji so prej že uporabljali Googlovo tehnologijo Street View, vendar le za ogled enkratnih razstav ali zgolj delov zbirk.