Drugo
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 6 glasov Ocenite to novico!
Gledališki in plesni del festivala Transgeneracije 2011 bo potekal do 9. aprila, razstavni in video del do 12. aprila.
Festival sodobnih umetnosti mladih Transgeneracije 2011 so odprli z razstavo v veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma, kjer je bilo na ogled vseh 100 na natečaj prijavljenih likovnih, fotografskih in videodel. Foto: Nada Žgank
VIDEO
Zaključek festivala Trans...

Dodaj v

Transgeneracije z najboljšim posluhom za sodobno umetnost

Nagrajenci festival sodobnih umetnosti mladih
12. april 2011 ob 17:27
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Kot so pokazale letošnje Transgeneracije oziroma nagrajenci festivala, velik potencial gledališke ustvarjalnosti mladih vznika na Koroškem, saj so prav tam nastale vse tri nagrajene gledališke predstave.

V Cankarjevem domu se je s podelitvijo nagrad že 26. sklenil festival sodobnih umetnosti mladih Transgeneracije. Podelili so priznanja najboljšim gledališkim in plesnim skupinam ter avtorjem izdelkov vizualnih umetnosti.

Na področju gledališča so presojali selektorji Eva Mahkovic, Matej Bogataj in Dušan Rogelj, ki so izbrali dobitnike treh enakovrednih priznanj, eno od teh prinaša še produkcijsko nagrado. Slednjo je prejela Gimnazija Ravne na Koroškem za predstavo Zgodilo se je z razlogom v režiji Braneta Vižintina. Gledalec se v tej lirični in poetični zgodbi, odigrani brez besed in podloženi z glasbo, srečuje s fascinantnim prelivanjem oblik ter duhovitimi in domiselnimi lutkarskimi rešitvami, so pojasnili v obrazložitvi.

Nagradili so tudi SPD Šentjanž s St. Johanna na avstrijskem Koroškem za predstavo Jack ali Schälchen Kaffe, ki pripoveduje o vprašanju jezikovne in kulturne identitete manjšine. Presega doslej marsikdaj deklarativno raven in s sodobnim gledališkimi izraznimi sredstvi, prežetimi z absurdom, ironijo in grenkim humorjem odslikava pritiske, kot jih čuti in doživlja današnja mlada generacija. Scenarij za predstavo je napisala Alenka Hain, ki jo je tudi režirala.

Nagrado prejme tudi kulturno društvo Spunk Gimnazije Slovenj Gradec za igro Simone Semenič 5FANTKOV.SI, ki kot vsebinski in formalni velik izziv s posluhom opozarja na probleme otroškega in odraslega sveta. Uprizarjajo jo članice kulturnega društva Spunk v režiji Andreja Makuca. Dobitnica priznanja mentorju oziroma mentorici je Irena Rajh Kunaver za večletno kontinuirano, ustvarjalno in uspešno mentorsko delo s srednješolsko mladino.
Na področju plesa je izbirala selektorica Jedrt Jež Furlan, nagrado pa so podelili Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana za Nostalgijo nostalgije.

Najboljša grafika in risba
Na likovnem področju so po izboru Gašperja Demšarja podelili šest priznanj. S svojo risbo je prepričala Sandra Urankar s Srednje medijske in grafične šole, za grafiko je nagrajena Živa Moravec z Gimnazije Ljutomer, ki je sodelovala z 'lepim primerom preproste, a kljub temu močne izpovedne likovne prakse'.

Simbolni stolp z južnoameriškim pridihom
S kiparskim delom, pravzaprav objektom pa sta navdušili Sabina Leoni in Katja Vončina z Gimnazije Jurija Vege. Izdelali sta nekakšno masko, totem oziroma simbolni stolp, ki se barvno in oblikovno približuje etničnim izročilom iz srednje oz. južne Amerike.

Prav tako je za likovno delo nagrajen Lorber Janže, za katerega so obrazložili, da je izvrsten ilustrator oziroma risar in v svojih delih prepričljivo oblikuje atmosfero upodobljenih likov ter zelo občutljivo vzpostavlja vez med risbo in praznino.

Skozi objktiv do lastnega dojemanja sveta
Nagradili so še plakat Aleksandra Brezlana in dijakov Srednje šole za oblikovanje in fotografijo, ki so prepričali s tehnično dobre izvedbe odlikujeta tudi humorna komponenta in logična pomenska povezava. Za serijo fotografij je nagrajena Petja Kolenko z Gimnazije Ljutomer, ki je, kot piše v obrazložitvi, izjemno talentirana avtorica, ki prek fotoaparata uresničuje lastno dojemanje sveta.

Letos pa niso podelili na področju literature, za katerega je bil selektor Matej Bogataj.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo