Elizabeth Price si je za navdih izbrala smrtonosni požar leta 1979 v trgovini Woolworths v Manchestru. Foto: EPA
Elizabeth Price si je za navdih izbrala smrtonosni požar leta 1979 v trgovini Woolworths v Manchestru. Foto: EPA
Turnerjeva nagrada je vredna okrog 30.000 evrov. Foto: EPA

Eno najuglednejših nagrad za sodobno umetnost ji je podelila neodvisna petčlanska žirija, ki je izbirala med štirimi finalisti, med katerimi sta na stavnicah za favorita veljala Spartacus Chetwynd in Paul Noble, ob nagrajenki pa je bil edini videoumetnik še Luke Fowler.

Kot so zapisali pri Guardianu, je bil letos izbor nominirancev za Turnerjevo nagrado dober, saj so si vsi umetniki priznanje zaslužili in ni nihče izstopal kot očitni favorit. Pri Independentu so kot najbolj ekstravagantno opisali Chetwyndovo, umetnico performansa, ki živi v nudistični koloniji.

Med nominiranci je Priceova najmanj znana in je ob prejemu nagrade priznala, da je presenečena, sicer pa poudarila, da si svoje kariere ne predstavlja brez državne podpore umetnosti. Priceova je nekdanja članica indiepopzasedb iz 80., Talulah Gosh in The Carousel, študirala je na Ruskinovi šoli za risanje in lepe umetnosti.

"Ritmična in ritualna izkušnja"
Žirija jo je nagradila za 20-minutno videoinstalacijo The Woolworths Choir of 1979, 2012, ki jo je predstavila na samostojni razstavi v mednarodnem Centru sodobnih vizualnih umetnosti Baltic v Gatesheadu. Navdih je bil smrtonosni požar leta 1979 v trgovini Woolworths v Manchestru, v katerem je umrlo deset ljudi.

Žirija je izpostavila "zapeljivost" njenega dela, ki te "potegne vase" in v katerem je ustvarila "ritmično in ritualno izkušnjo".

Elizabeth Price se je rodila v Bradfordu leta 1966, zdaj pa živi in dela v Londonu. Kot navaja AP, se z videoumetnostjo ukvarja šele nekaj let.

Nagrado ji je na slovesnosti v londonski galeriji Tate Britain podelil igralec Jude Law. Ob tem je prejela tudi denarno nagrado 25.000 funtov (okoli 31.000 evrov), drugi trije nominiranci pa so prejeli po 5.000 funtov. Utrinke s podelitve si oglejte v priloženem videu.

Turnerjevo nagrado, ki se imenuje po britanskem romantičnem slikarju J. M. W. Turnerju, od leta 1984 podeljujejo britanskemu vizualnemu umetniku, mlajšemu od 50 let, za najboljšo razstavo ali projekt v tekočem letu.

Med nagradami za umetniške dosežke je sicer Turnerjeva nagrada znana po spornosti in škandalih in pogosto sproža burne razprave o položaju sodobne umetnosti. Doslej so nagrado prejeli sporni Damien Hirst, pa tudi Steve McQueen in Grayson Perry.