Turner je s svojimi deli izzval ustaljena akademska pravila 19. stoletja in s preseganjem mej realizma ter poigravanjem s slikovito, abstraktno potezo napovedal prihajajoči impresionizem. Foto: EPA
Turner je s svojimi deli izzval ustaljena akademska pravila 19. stoletja in s preseganjem mej realizma ter poigravanjem s slikovito, abstraktno potezo napovedal prihajajoči impresionizem. Foto: EPA
Prizor iz filma Gospod Turner
Biografska drama Gospod Turner je bila uvrščena tudi v program letošnjega Liffa. Foto: Liffe

Pri Sotheby'su so si pred dražbo obetali, da bodo veduto Rima prodali za od 15 do 20 milijonov funtov (18,6 in 24,8 milijona evrov), uspelo pa jim jo je prodati za 30,3 milijona funtov (38,4 milijona evrov). Iz dražbene hiše so sporočili tudi, da gre za rekordno vsoto, za katero so kadar koli prodali delo kakega britanskega umetnika, ki je ustvarjal v času pred 20. stoletjem.

V skoraj dvesto letih šele tretji lastnik
Po poročanju Telegrapha so se za delo potegovali štirje kupci, na koncu pa je končal v lasti tistega, ki se je potegoval zanj prek telefonske zveze. Ta je postal šele tretji lastnik te vedute, saj je ta do zdaj le enkrat zamenjala lastnika. V letu 1878 jo je kupil Archibald Primrose, tedanji grof Roseberyja, ki je pozneje postal britanski premier.

Slika je bila leto dni po nastanku razstavljena v Kraljevi akademiji, ko je bil Turner star 61 let, velja pa za enega njegovih večjih dosežkov. K ceni je prispevala tudi njena dobra ohranjenost, saj se še danes lahko jasno razberejo vsaka sled mojstrovega prstnega odtisa, poteg čopiča in praska njegovega dleta. "Ta slika, ki je stara skoraj dvesto let, je danes videti, kakor da bi prišla neposredno s slikarskega stojala," je povedal Alex Bell z oddelka za stare mojstre pri Sotheby'su.

Na prodaj "v pravem trenutku"
Omeniti velja še, da je bil čas za prodajo nadvse ugoden, saj je zaradi velike razstave Turnerjevih poznih platen v londonski galeriji Tate Britain in biografske drame, ki je trenutno v kinematografih, občutno povečano zanimanje za tega slikarja.

Turner se je rodil leta 1775 v londonskem Covent Gardnu in študiral na tamkajšnji Kraljevi akademiji, kjer je leta 1802 postal njen stalni član, sedem let pozneje pa je bil imenovan za profesorja znanosti perspektive.

Na njegovo ustvarjanje je pomembno vplivalo tudi potovanje v Italijo. Za Turnerja velja, da mu je uspelo zlitost motiva in krajine prignati do skrajnih meja. V zrelih letih je s preizkušanjem različnih tehnik dosegel poistovetenost prostora in svetlobe. Po njem pa je poimenovana tudi Turnerjeva nagrada, ki jo podeljujejo od leta 1984, da bi v javnosti namenili več pozornosti razvoju na področju sodobne umetnosti.