Med ukradenimi slikami sta med drugim Rubensov Portret dame (na sliki) in Tintorettov Portret moškega. Foto: AP
Med ukradenimi slikami sta med drugim Rubensov Portret dame (na sliki) in Tintorettov Portret moškega. Foto: AP
Petro Porošenko
"Danes ta briljantna operacija opominja svet o učinkovitem boju Ukrajine proti tihotapljenju in korupciji, med drugim tudi proti tihotapljenju umetniških del," je še dejal ukrajinski predsednik Petro Porošenko. Foto: AP

Ukrajina bo zdaj povabila italijanske strokovnjake za preverjanje pristnosti slik in jih nato pripravila za vrnitev, je še v sredo sporočil ukrajinski predsednik Petro Porošenko. Uradna izjava predsednikovega urada ob tem navaja le še, da so bile slike najdene približno kilometer in pol od meje z Moldavijo.

Precej predrzen rop
Slike so bile ukradene 19. novembra lani, po tem dogodku pa je policija pojasnila, da so šli pretkani tatovi v akcijo skoraj neposredno po tem, ko je 11 zaposlenih v muzeju odšlo iz službe in preden se je vklopil s policijske postaje daljinsko upravljani varnostni alarm. Po vstopu v poslopje so zvezali blagajničarko, oboroženega varnostnika pa prisilili, da jim je izročil ključe svojega avtomobila, s katerim so nato pobegnili.

Dogodek je v širši italijanski javnosti sprožil val ogorčenja zaradi pomanjkanja varovanja v muzeju, kar so nekateri pripisali pretiranim varčevalnim ukrepom na področju kulture.

Prizadevanja za pozitivno podobo Ukrajine
Porošenko, čigar vlada mora nujno prepričati svoje zahodne podpornike, da misli resno glede boja proti korupciji, je dejal, da je vrnitev slik ukrep, ki ga je Ukrajina sposobna izvesti.

"Danes ta sijajna operacija opominja svet o učinkovitem boju Ukrajine proti tihotapljenju in korupciji, med drugim tudi proti tihotapljenju umetniških del," je še dodal Porošenko.

Prejšnji mesec je ukrajinska varnostna služba (SBU) vrnila štiri nizozemske mojstrovine, ki datirajo iz 17. stoletja, se pravi iz nizozemske zlate dobe. Vrnili so jih več kot celo desetletje po tem, ko so bila dela ukradena iz muzeja na Nizozemskem.