Namestitev zvonov v piranski stolnici naj bi trajala dve leti, v Berlinu upajo, da jim bodo lahko čim prej prišli prisluhnit. Foto: BoBo
Namestitev zvonov v piranski stolnici naj bi trajala dve leti, v Berlinu upajo, da jim bodo lahko čim prej prišli prisluhnit. Foto: BoBo
Zvonovi za piransko cerkev

V prihodnje bosta tam donela blagoslovljena bronasta zvonova, vredna približno 35 tisoč evrov, ki sta darilo katoliške skupnosti sveti Konrad iz Berlina. Ob posredovanju slovenskega župnika v Berlinu Izidorja Pečovnika Dorija je zamisel, ki se je rodila pred tremi leti, zdaj končno zaživela. Iz nemške prestolnice je za Dogodke in odmeve poročal dopisnik Boštjan Anžin.

Prej zvonova 25 let molčala
Cerkev svetega Konrada v Schönebergu v Berlinu, ki goduje prav 21. aprila, bo odslej tesno povezana s Piranom, kamor sta odpotovala skupaj 1.400 kilogramov težka zvonova cerkve, ki je svoja vrata odprla pred 55 leti. "Ta zvonova - Kristusovega in Marijinega - so zdaj prepeljali v Slovenijo, saj ju naš zvonik ne more več držati. Konradov zvon pa bomo še obdržali, zgradili bomo majhno ogrodje in potem bomo v prihodnosti z njim še lahko zvonili," pravi Dieter Worzalla, ki se še spomni, kako je bilo, ko so zvonovi v Berlinu prvič zadoneli.

Zdaj so bili že 25 let nemi, ob obisku berlinske župnijske delegacije, ki jo je župnik Izidor Pečovnik Dori odpeljal tudi v Piran, pa se je Thomasu Papenfussu porodila nenavadna zamisel: "Predstavljal sem si, da stojim pred cerkvijo svetega Jurija, nad Jadranskim morjem, nad mestom Piran in da še nekoliko višje zvonijo naši zvonovi. In zdelo se mi je, da to mora biti prav!" Nekatere vernike v Berlinu je odločitev presenetila, še posebej, ko so zbrali tudi sredstva za spust zvonov in je pred 14 dnevi prišel čas slovesa, pripoveduje Papenfuss.

Thomas Hafke, član župnijskega sveta, pravi, da je veliko Berlinčanov že napovedalo, da bodo zvonovom prisluhnili tudi v Piranu: "Že župniku Bajcu sem dejal, naj se ne čudi, če bo ob nedeljah cerkev vedno polna, ker bodo takrat k mašam prihajale množice Berlinčanov." Pot iz Pirana do Berlina pa je, kot pravi Izidor Pečovnik, prav posebna. "Če gremo za zvezdo severnico, pridemo natančno na mesto, kjer je ta cerkev, tako da imamo res poseben zračni most."

Zvonovi za piransko cerkev