360-stopinjski pogled na Žale, na vrhu pa celoten načrt z označenimi izhodiščnimi točkami ogleda. Foto: MMC RTV SLO
360-stopinjski pogled na Žale, na vrhu pa celoten načrt z označenimi izhodiščnimi točkami ogleda. Foto: MMC RTV SLO
Virtualni pogled na Javorco. Pogled nam lahko seže 360 stopinj okoli, s pritiskom na puščico pa se cerkvici približamo ter posledično tudi vstopimo. Foto: www.burger.si

Prek panoramskih fotografij velikega formata po vseh treh lokacijah se razgledujemo v krogu, se premikamo med prostori ter se približamo izbranim predmetom. Gre za tak sistem, kot ga Googlemaps pri določenih večjih mestih uporablja za sprehod po ulicah, le da je tu mnogo višja resolucija in kot gledanja.

Novomeški Dolenjski muzej je tako dal na ogled svojo stalno razstavo Arheološka podoba Dolenjske, prikazuje čas od kamene dobe do zgodnjega srednjega veka, glavnino zbirke pa predstavljajo grobne najdbe iz Novega mesta, iz tako imenovanega cvetočega dolenjskega halštata.

Poleg tega je svoja vrata v virtualni svet odprla tudi spominska cerkvica sv. Duha na Javorci pri izviru Tolminke pri Tolminu. Secesijska lesena cerkvica je bila zgrajena v spomin tisočim padlim vojakom na soški fronti v prvi svetovni vojni. Cerkvica je tudi pod spomeniškim varstvom in spada pod kulturne spomenike Slovenije. Virtualno se lahko sprehajamo tako po njeni notranjosti, kot si tudi lahko ogledujemo sosednje hribe.

Sprehod pa zaključujemo na ljubljanskih Žalah, kjer je na ogled Plečnikov Vrt vseh svetih, ki je tudi na seznamu evropske dediščine. Prostor s kompleksom kapelic, poimenovanih po zavetnikih ljubljanskih župnij, naj bi bil po Plečnikovi viziji skrbno načrtovan prostor, ne namenjen le žalovanju, ampak predvsem tolažbi in krščanski nadi. Plečnik je ustvaril intimen prostor za žalujoče in umrlega, ki je ostal osebnost tudi v smrti.


B. K.