Kako so pred petimi tisočletji gradili Stonehenge, še ni povsem pojasnjeno. Foto: EPA
Kako so pred petimi tisočletji gradili Stonehenge, še ni povsem pojasnjeno. Foto: EPA
Spomenik je najbolj obiskan ob poletnem solsticiju. Foto: EPA

"Mislim, da je to elegantna in lepa stavba, predvsem pa ustreza svojemu namenu," pravi Simon Thurley, vodja zavoda English Heritage, ki dodaja še, da ga je projekt spremljal vseh enajst let, odkar je na tem položaju.

A brez strahu, 27 milijonov vredna stavba ni kakšna neznanska in že od daleč vidna palača, temveč nizka gradnja iz sivega stekla, jekla in lesa. Od megalitskega spomenika je oddaljena dobra dva kilometra, zagledati pa jo je mogoče šele, ko smo v njeni neposredni bližini. Zasnoval jo je arhitekt Denton Corker Marshall, sestavljata pa jo razstavni prostor, kjer se lahko poučimo o zgodovini Stonehengea, in muzej, kjer je na ogled nekaj neprecenljivih dokumentov, med njimi najzgodnejši rokopisi o kamniti konstrukciji.

Obiskovalcem so poleg tega na voljo kavarnica, trgovina in parkirišče. V času največje obiskanosti bo prevoz od centra do Stonehengea na voljo vsake štiri minute.

Sprehod skozi čase
V razstavnem prostoru bo mogoče občudovati virtualni sončni vzhod. Obiskovalci se bodo "sprehodili" skozi več tisočletij in vse štiri letne čase Stonehengea, od sončnega vzhoda do zahoda, od ptičjega petja do sodobnega prometa.

Najbolj znamenit razstavni predmet je približno 5.500 let staro okostje moža, ki je bil na tem kraju pokopan že pred postavitvijo kamnitega velikana. Njegov obraz je rekonstruiran; okostje pa stoji sredi starodavnega nakita, lončenih čaš, živalskih kosti in orožja. To je prvič, da so na tem kraju razstavili ostanke prisotnosti ljudi, ki so Stonehenge postavili in živeli v njegovi bližini.

Recepta, kako se znebiti gneče, še ni
A ne glede na to, ali in kdaj se boste odločili za obisk, zagotovo ne boste sami. Kamnito konstrukcijo že zdaj obišče milijon ljudi na leto, po pričakovanjih pa naj bi se ta številka zdaj dvignila še za četrt milijona. Priporočljiv je predhoden nakup kart na spletu, s čimer boste plačali nekoliko nižjo ceno od tiste, ki jo zaračunavajo na kraju samem (14,90 funta).