Nebotičnik je bil leta 1933 zgrajen po načrtih arhitekta Vladimirja Šubica. Foto: MMC RTV SLO
Nebotičnik je bil leta 1933 zgrajen po načrtih arhitekta Vladimirja Šubica. Foto: MMC RTV SLO
Nebotičnik Vladimirja Šubica
Konec julija so na Nebotičniku odprli teraso, zdaj pa so oživela tudi zgornja nadstropja. Foto: MMC RTV SLO

Zgornja nadstropja znamenitega ljubljanskega Nebotičnika, ki so bila že od začetka namenjena gostinski dejavnosti, a je ta ob koncu 90. let zamrla, so po temeljiti prenovi znova odprli.

Zahvala za to gre avstralskemu podjetniku slovenskega rodu Anthonyju Tomažinu, lastniku zgornjih štirih nadstropij.
Nebotičnik zaščiten v celoti
Prenova je, kot je Tomažin povedal ob odprtju terase, potekala v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Nebotičnik, ki je bil leta 1933 zgrajen po načrtih arhitekta Vladimirja Šubica, je namreč kot kulturni spomenik državnega pomena zaščiten v celoti, tudi prvotna notranja oprema in gostinska namembnost vseh poslovnih prostorov na vrhu Nebotičnika.

Vrhnja nadstropja Nebotičnika je Tomažin leta 2007 od Kapitalske družbe na dražbi kupil za 2,12 milijona evrov. Samo obnova 14-tonskega lesenega stopnišča je stala 78.000 evrov. Sprva je predvideval, da bo okrog 1.000 kvadratnih metrov velike prostore obnovil za 1,5 milijona evrov, a je na koncu plačal dvakrat toliko, piše današnji Dnevnik.

Ljubljanski Nebotičnik je bil zgrajen po naročilu Pokojninskega sklada. Postavljen je na mestu srednjeveškega samostana. Zgradba ima temelje, ki segajo 18 metrov v globino, zaradi česar je Nebotičnik ena najbolj potresno varnih zgradb v Ljubljani. Visok je nekaj čez 70 metrov.