Švicarski animirani film Bučko ima že veliko lovorik: bil je letošnji kandidat za oskarja, nagrajenec Evropske filmske akademije za najboljši celovečerni animirani film in nominiranec za zlati globus. Foto: IMDb
Švicarski animirani film Bučko ima že veliko lovorik: bil je letošnji kandidat za oskarja, nagrajenec Evropske filmske akademije za najboljši celovečerni animirani film in nominiranec za zlati globus. Foto: IMDb
Krtek
Le kdo se ne spominja krtka? Prvi kratki film z animirano živalco, ki jo je ustvaril češki animator Zdeněk Miler, so predvajali na beneškem filmskem festivalu leta 1957. Krtek ni bil noro priljubljen samo v osrednji in vzhodni Evropi, ampak tudi v Indiji, na Kitajskem in Japonskem. Foto: Wikipedia

Organizatorji poleg filmskih projekcij pripravljajo tudi delavnico risanja s svetlobo in delavnico animiranja v središču mesta.

Nocojšnja projekcija Rdeči slon bo vključevala izbrane, otrokom namenjene filme z zadnjega mednarodnega festivala animiranega filma Animateka, sledil pa bo celovečerni animirani film Bučko. Nagrajenec evropske filmske akademije predstavi zgodbo osamljenega dečka Bučka, ki med vrstniki v sirotišnici išče prijatelje - in na koncu v njih najde družino. Animirani film, ki na nepokroviteljski način odpira zelo "odrasle" teme, tudi samomora in alkoholizma, je režiral Claude Barras, nastal pa je po romanu Gillesa Parisa.

Bi radi znali risati s svetlobo?
Po projekcijah bo nocoj na sporedu še nočna delavnica risanja s svetlobo, primerna za otroke od desetega leta dalje in odrasle. Predznanje ni potrebno in mesta niso omejena, zato so vabljeni vsi, ki bi radi izkusili ta zanimiv način animiranja, vabijo na spletni strani Animateke.

V soboto bodo v letnem kinu prikazali spored najboljših kratkih animiranih filmov Animateka po Animateki 2017, ki je namenjen odraslim ljubiteljem animiranega filma oziroma starejšim od 14 let. V napovedi piše: "Sedem najboljših, najdrznejših, nenavadnih, humornih in ganljivih kratkih animiranih filmov z zadnje edicije festivala."

Nostalgija s krtkom
V nedeljo pa organizatorji v družbi Krtka in Črička pripravljajo nostalgično popotovanje v preteklost s programom Animirani dragulji iz Kinotekine zakladnice. Predvajali bodo osem kratkih filmov priznanega avtorja čeških risank za otroke Zdenka Milerja.

V središču mesta, na Prešernovem trgu, Wolfovi in Čopovi ulici, bo v soboto in nedeljo tudi delavnica Narisani junaki oživijo, na kateri se bodo udeleženci naučili animiranja v tehniki piksilacije in papirnatim ilustriranim živalim vdahnili življenje. Delavnica je primerna za otroke, starejše od šestih let, in odrasle.

Vsi dogodki Poletne Animateke so brezplačni.