Cumberbatch (levo) kot Assange. Foto: DreamWorks
Cumberbatch (levo) kot Assange. Foto: DreamWorks
Julian Assange še zmeraj živi na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu. Foto: EPA

Avstralski žvižgač, ki še zdaj živi na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, je januarja pisal Cumberbatchu in film The Fifth Estate označil kot "toksičen" in "izkrivljen", igralca pa pozval, naj razmisli, ali res hoče sodelovati v njem. Njegovo elektronsko sporočilo, ki ga je dan pred britansko premiero objavil WikiLeaks, je bilo sicer napisano v odgovor na Cumberbatchovo željo, da bi se srečal z Assangeem.

"Mislim, da je to slaba ideja. Če bi se srečal z vami, bi privolil v ta zavrženi film," je še zapisal Assange. Po njegovih besedah film ni ne avtentičen ne verodostojen, zato ne namerava sodelovati v kampanji proti samemu sebi. Kot meni, so tovrstni filmi izjemno močni oblikovalci javnega mnenja, ki bo zdaj za zmeraj popačeno. Film je po njegovih besedah pisan na kožo edino ameriški vladi.

Cumberbatch: Razmišljal sem, da bi se umaknil
Igralčevo dotedanje delo je sicer pohvalil in dodal, "verjamem, da ste dober človek, a to še ne pomeni, da bo dober tudi film, saj temelji na knjigi nekoga, ki bi se rad maščeval meni in moji organizaciji". Gre za knjigo, ki jo je napisal nekdanji WikiLeaksov predstavnik za stike z javnostjo Daniel Domscheit-Berg Inside WikiLeaks: My Time with Julian Assange and the World's Most Dangerous Website.

Film, ki ga je režiral Bill Condon, je bil na svetovni premieri na filmskem festivalu v Torontu sicer sprejet s stoječimi ovacijami. V petek prihaja v britanske kinematografe, prihodnji teden pa še v ameriške. Kritiki so mu namenili mešane odzive, Cumberbatchovo igro pa so večinoma pohvalili.

Igralec je prejšnji mesec sicer priznal, da je po prejemu pisma razmišljal, da bi sodelovanje pri filmu opustil.