Že lani je Cameron odločno izjavil, da ga branje tujih scenarijev ne zanima, češ da
Že lani je Cameron odločno izjavil, da ga branje tujih scenarijev ne zanima, češ da "ne bo drugim ljudem snemal filmov". Foto: EPA
James Cameron je Avatar napisal po ideji, ki jo je pestoval in razvijal dolgih deset let; to je tudi pojasnilo njegov dolgi umik s filmskega prizorišča po uspehu Titanika.

Pri studiu Fox so potrdili, da se je režiser že lotil dela: v naslednjem letu bo naenkrat posnel tri nadaljevanja, ki bodo nato v kinematografe prihajala v enoletnih razmikih, torej okrog božiča leta 2016, 2017 in 2018.

Zanimivo je, da bo Cameron za vsak del uporabil drugega soscenarista: sodeloval bo z Joshem Friedmanom (Vojna svetov), Rickom Jaffo in Amando Silver (Vzpon Planeta opic) ter Shanom Salernom (Divjaki).

Znanstvenofantastično-ekološka akcijska epopeja Avatar, katere dogajanje je postavljeno na kolonizirani planet Pandora, ki se mora upreti človeškemu pohlepu in izkoriščanju, ostaja najdonosnejši film vseh časov: v skupnem seštevku je zaslužil 2,8 miljarde dolarjev.

"Dva dela sta za mojo zgodbo preprosto premalo"
"Med pisanjem scenarijev za nadaljevanja sem ugotovil, da so svet, zgodba in liki Avatarja še bogatejši, kot sem pričakoval," je Cameron zapisal v izjavo za javnost. "Jasno mi je postalo, da dva filma ne bosta dovolj, da bi zajel vse, kar bi rad prenesel na platno."

Četrti del bo "prequel"
Režiser je sicer že leta 2010 sklenil, da bo film še z dvema nadaljevanjema spremenil v franšizo; da je prvotno številko povečal še za eno, je že pred kakim letom namignila Sigourney Weaver. Ni pa še rečeno, da bodo vsa tri nadaljevanja res nadaljevanja: Cameron je v intervjuju za MTV povedal, da bi Avatar 4 lahko bil "preddel": "Ničesar nisem še napisal, ampak v osnovi se vračamo k prvim ekspedicijam na Pandoro, k temu, kje se je odnos med ljudmi in Na'avijci sfižil in temu, kako je biti raziskovalec v tem svetu. Nismo hoteli posnemati strukture Star Wars, ampak zdi se logičen korak, ker bomo v treh delih že zaokrožili ves zgodbeni lok."