V Šterkovem filmu 9:06 je Igor Samobor odigral že svojo tretjo glavno filmsko vlogo v zadnjih štirih letih. Foto: FSF
V Šterkovem filmu 9:06 je Igor Samobor odigral že svojo tretjo glavno filmsko vlogo v zadnjih štirih letih. Foto: FSF
V Kozoletovem filmu Slovenka je prvič nastopila Nina Ivanišin in upodobila 23 letno študentko, ki se pod šifro ''Slovenka'' skrivaj prostituira. Foto: FSF
Martin Turk: Vsakdan ni vsak dan
Martin Turk se je lani Cannesu predstavil s kratkim filmom Vsakdan ni vsak dan o spletu običjano - neobičajnih naključij. Foto: MMC RTV SLO
Quentin Tarantino, Pedro Almodóvar, Ang Lee, Ken Loach in Lars Von Trier je le nekaj imen, ki se bodo letos v Cannesu potegovala za ugledno zlato palmo. Foto: EPA

Od 13. do 24. maja se bodo v Cannesu zbrali vsi najpomembnejši členi sedme umetnosti, na sejemskem delu festivala pa se bosta letos predstavila dva slovenska filma: Slovenka Damjana Kozoleta in 9:06 Igorja Šterka. Poleg tega pa v programu Cinefondation Residence že sodeluje slovenski režiser mlajše generacije Martin Turk s projektom Nahrani me z besedami.

Med bolj perspektivnimi mladimi režiserji
V zgoraj omenjeni program se je decembra lani izmed več kot 170 prijavljenih iz vsega sveta uvrstilo šest režiserjev, kar pomeni, da je žirija z direktorjem canskega festivala Gillesom Jacobom na čelu prepoznala kot enega najbolj perspektivnih režiserjev mlajše generacije. Turk je od 1. marca "rezident" v pariškem stanovanju canskega festivala, kjer pripravlja projekt Nahrani me z besedami, zgodbo o družini, ki jo ponovno združi skrivnostno izginotje njihovega člana. Pri tem je deležen kreativne in logistične podpore s strani programa Cinefondation, katerega direktor je Georges Goldenstern.

Goldenstern je dolgoletni urednik ARTE France, v njegovem mandatu pa so s pomočjo TV-mreže ARTE nastali filmi, kot so Lom valov, Idioti, Plesalka v temi in Dogville Larsa Von Trierja, April Nannija Morettija, Ime mi je Joe Kena Loacha, Pesmi iz drugega nadstropja Roya Anderssona, Pianistka Michaela Hanekeja in mnogi drugi.

Program v pomoč ustvarjalcem
Program Cinefondation Residence je leta 1998 ustanovil Gilles Jacob, da bi mladim režiserjem pomagali realizirati prvi ali drugi celovečerni film. V enajstih letih so realizirali kar 85 odstotkov projektov, mnogi med njimi pa so svojo mednarodno pot začeli prav v uradnih sekcijah canskega festivala - tudi letos se bo predstavilo pet celovečernih filmov, ki jim je do uspešne realizacije pomagal program Cinefondation Residence.

Drugič v dveh letih
Martinu Turku je uvrstitev v uradni program tega filmskega festivala uspela že lani, ko je bil njegov kratki film Vsakdan ni vsak dan izbran v selekcijo kratkih filmov Quinzaine des Realisateurs. Zadnji slovenski film, ki je bil pred tem predstavljen v uradnem programu Cannesa je bil Balkanska ruleta Zdravka Barišića leta 1998.

Poslovni del festivala
Filmski sklad RS v paviljonu ob morski promenadi, ki je del festivalskega, še posebej pa sejemskega dela Cannesa letos sodeluje že četrto leto. Slovenijo sta do zdaj predstavljala Ida Weiss (Bela film) leta 2005 in Jožko Rutar (Staragara) leta 2006. Letos je to možnost dobila Eva Rohrman iz produkcijske hiše Forum Ljubljana, ki bo 22 producentom iz drugih evropskih držav predstavila novi filmski projekt Inferno. Izbrani producenti bodo sicer sodelovali na posvetih ter izmenjevali poglede na pripravo projektov in njihovo realizacijo.

Udeležbo pa bo dopolnil Grossmanov festival filma in vina iz Ljutomera, ki se bo 19. in 20. maja predstavil v slovenskem paviljonu, stični točki za vse že omenjene in druge slovenske filmske ustvarjalce, ki bodo v Cannesu iskali partnerje za projekte v razvoju.

L. Š.