86-letna Agnes Varda je znana kot režiserka igranih in dokumentarnih filmov. Foto: EPA
86-letna Agnes Varda je znana kot režiserka igranih in dokumentarnih filmov. Foto: EPA

Omenjeno nagrado podeljujejo priznanim režiserjem, katerih delo je imelo svetovni vpliv, a niso nikoli osvojili zlate palme. Pred Vardovo so jo prejeli še Woody Allen (2002), Clint Eastwood (2009) in Bernardo Bertolucci (2011), poroča BBC.

"Njeno delo in življenje prežemajo duh svobode, umetnost premikanja mej ter odločnost in prepričanje, ki ne priznavata ovir. Rečeno na kratko, Varda se zdi spodobna uresničiti vse, kar si želi," so v obrazložitvi zapisali organizatorji.

86-letna Vardova je bila skupaj z Jean-Lucom Godardom in Francoisom Truffautom ena izmed ključnih osebnosti francoskega novega vala. V ospredje filmske industrije se je prebila leta 1962 s filmom Cleo from 5 to 7, za svoj film Le Bonheur leta 1965 pa je prejela prestižno nagrado Louis Delluc. Med njenimi najbolj znanimi filmi sta filma Vagabond, za katerega je leta 1985 na beneškem festivalu prejela zlatega leva, in Jacquot de Nantes, ki govori o njenem možu, filmskem režiserju Jacquesu Demyju.

Vardovi bodo nagrado podelili na sklepni prireditvi 24. maja, ko se bo po 12 dneh v Cannesu sklenil letošnji filmski festivaL. Letošnji žiriji predsedujeta brata Joel in Ethan Coen, festival pa bo odprl film La Tête Haute (Z dvignjeno glavo) Francozinje Emmanuelle Bercot.